logo F1online.sk

V treťom tréningu najrýchlejší Hamilton, ktorý opäť zavadzal Mazepinovi

Nikita Mazepin a Lewis Hamilton
© Screenshot/FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2021

Tretí voľný tréning na VC Abú Zabí nepriniesol na trati nič zásadné. Najrýchlejší čas zajazdil opäť Lewis Hamilton a druhé miesto patrí Maxovi Verstappenovi. Obaja však mali v priebehu posledných šesťdesiatich tréningových minút nejaké problémy. Britský šampión sa sťažoval na prehrievanie zadných pneumatík, holandský pretekár musel pre problémy s DRS opäť meniť zadné krídlo.

Posledný voľný tréning sezóny 2021 dopadol lepšie pre tím Mercedes, pričom dvaja tituloví ašpiranti sú jasne vpredu s veľkým náskokom na svoje tímové dvojky. Hamilton zajazdil čas 1:23.274s, ktorý je najrýchlejší v doterajšom priebehu víkendu. Druhý Verstappen stratil niečo málo cez dve desatiny.

V Red Bulle sa pritom opäť vyskytli problémy so zadným krídlom a opäť sa pracovalo aj na DRS. Mechanici ho napokon vymenili. Je nutné tiež podotknúť, že tím nasadil v sobotu o čosi menšie krídlo než v piatok. Chce tým znížiť odpor vzduchu a trochu kompenzovať výkonnostnú výhodu Mercedesu.

Bezproblémový tréning nemá za sebou ani Hamilton, ktorý sa sťažoval na prehrievanie pneumatík a taktiež párkrát prebrzdil. Očakávame však, že k večeru teploty výrazne poklesnú, čo problémy s prehrievaním vyrieši. Lewis pritom podobne ako v Saudskej Arábii na trati zavadzal Nikitovi Mazepinovi. Ten musel opäť vyjsť mimo trať, aby sa pilotovi Mercedesu v ideálnej stope vyhol. Zdá sa, že tentokrát sa to zaobíde bez prešetrovania.

Tímové dvojky v treťom tréningu výrazne zaostali. Tretí Bottas i štvrtý Pérez stratili na Hamiltona viac ako sedem desatín.

Vo „zvyšku sveta“ sme už nezaznamenali pilotov Alpinu, ale McLarenu, AlphaTauri a aj Ferrari. Piate miesto patrí Landovi Norrisovi, na šiestom a siedmom nájdeme pilotov AlphaTauri (Cunoda tentokrát vpredu), pričom jazdci tohto tímu boli veľmi rýchli počas celých 60 minút. Piloti Ferrari sú ôsmom a desiatom mieste, predelil Daniel Ricciardo. Treba však povedať, že jazdci Scuderie zajazdili svoje časy na stredne tvrdých pneumatikách.

Kvalifikácia začne o 14:00.

FOM