logo F1online.sk

Hamilton o roku 2021: Bol som okradnutý? Samozrejme, no už som s tým zmierený

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala2. 4. 2024

Lewis Hamilton zažil v Abú Zabí 2021 najťažší moment svojej kariéry. Bolesť odvtedy nepominula, no sedemnásobný šampión tvrdí, že sa s celou situáciou stihol zmieriť.

Od rozhodujúcich pretekov sezóny 2021 už uplynuli dva kompletné ročníky a Lewis Hamilton práve odštartoval tretí. Ešte sa mu však nepodarilo nahradiť pachuť strateného titulu niečím novým a lepším. Mercedes mu nie je schopný ponúknuť konkurencieschopný monopost a britský jazdec len čaká a čaká, kedy príde aspoň ďalšie pretekové víťazstvo.

Jedna z najväčších kontroverzií je tak uzavretá z pohľadu pravidiel a FIA, no Lewis Hamilton na ňu nikdy nezabudne. “Či ma okradli? Samozrejme,” vyhlásil v najnovšom rozhovore pre magazín GQ. “Ten príbeh poznáte. Na tej chvíli však bolo krásne, že bol so mnou môj otec. To si z toho odnášam. Spolu sme si prešli celou horskou dráhou života, zažili sme vzostupy aj pády.”

Rodák zo Stevenage opisuje 12. december 2021 ako najbolestivejší v živote. “Bol pri mne v ten deň, keď to bolelo najviac. Vychoval ma tak, aby som vždy stál vzpriamený a s hlavou hore.”

Mohli sme to vidieť, keď šiel Hamilton podať ruku novopečenému šampiónovi Verstappenovi, hoci mnohí iní jazdci by sa po takomto nepráve zbalili a odišli. “Maxovi som šiel zagratulovať. Neuvedomoval som si, aký to bude mať dopad, ale spravil som to vedome, akoby ma sledovalo také malé ja.”

“Bol to jeden z formujúcich momentov môjho života. Naozaj si to myslím, cítil som to,” pokračoval pilot Mercedesu. “Nevedel som, ako to bude vnímané, nepredstavoval som si to. Rozhodne som to však spravil vedome: Na týchto 50 metroch, ktoré musím prejsť, buď spadnem na zem a zomriem, alebo vstanem.”

Hamilton dostal napokon otázku, či sa stále fixuje na nešťastný moment, keď prišiel o ôsmy titul. “Keď vidím nejaké zábery, stále to cítim, no už som s tým zmierený.”