logo F1online.sk

Hamiltonova úprimná spoveď: Prehovoril o rasistickom útoku z detstva a o strate ôsmeho titulu

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková11. 8. 2022

Pilot Mercedesu Lewis Hamilton otvorene porozprával o rasistických urážkach, ktorým musel v detstve čeliť, pričom konkrétne opísal šokujúci útok na jeho osobu v Newcastli v dobe, keď ešte nebol ani tínedžer. Okrem toho poskytol svoj pohľad na udalosti v Abú Zabí, kedy prišiel o možnosť získať ôsmy titul.

Sedemnásobný šampión F1 naďalej ostáva jediným jazdcom tmavej pleti na štartovom rošte, hoci existuje snaha, aby sa tento šport, v ktorom prevažujú belosi a muži, stal rozmanitejším. V danom smere vyvíja veľké úsilie práve Hamilton, ktorý je verejne známym odporcom rasizmu a zástancom práv žien.

Nie je žiadnym tajomstvom, že pilot Mercedesu čelí rasistickým urážkam na sociálnych sieťach a netreba zabudnúť ani na nedávnu kauzu, v ktorej hral hlavnú úlohu Nelson Piquet. Podnetom pre upozorňovanie na rasovú nespravodlivosť sa však pre Hamiltona stala vražda Georgea Floyda v roku 2020. „V mladosti som mal veľa pocitov, ktoré som v sebe potláčal a ani som si to neuvedomoval, a to všetko sa vtedy objavilo.“

V rozhovore pre Vanity Fair si spomenul na obzvlášť šokujúci incident, keď išiel navštíviť svoju rodinu do anglického Newcastlu. Mal vtedy len 11 alebo 12 rokov. Kráčal do obchodu, keď ho napadli otec so synom, ktorí ho zhodili na zem, kopali doňho a kričali, že sa má vrátiť do svojej krajiny.

„Ešte aj dnes si pamätám, aké to bolo desivé. Naozaj som to nechápal. Bolo to ako: ,Hovoria na mňa? Ja som odtiaľto. Čo tým myslia?’ Nikdy som to nedokázal pochopiť. S mamou som o tom nehovoril. Myslel som si, že by to nepochopila. A otcovi som sa to bál povedať, pretože som nechcel, aby si myslel, že som slaboch. Viete, nechcel som, aby si myslel, že sa nedokážem brániť. Len si pamätám, že som veľakrát osamote plakal vo svojej izbe,“ priznáva Hamilton.

Britský šampión sa v spomínanom rozhovore vrátil aj ku kontroverznému momentu z Abú Zabí. V záverečnej fáze rozhodujúcich pretekov havaroval Nicholas Latifi, na trať teda musel vyjsť safety car. Následný reštart pretekov prebehol neštandardne a Max Verstappen na čerstvejších pneumatikách nemal problém Hamiltona predbehnúť. FIA neskôr označila konanie riaditeľa pretekov Michaela Masiho za ľudské zlyhanie.

„Videl som, ako sa veci začínajú vyvíjať a moje najhoršie obavy sa naplnili. Hovoril som si, že nie je možné, aby ma takto podviedli. To nie je možné. To sa nestane. Určite nie. Neviem, či dokážem slovami vyjadriť pocit, ktorý som mal. Pamätám si, ako som tam potom len neveriacky sedel a uvedomoval som si, že si musím rozopnúť pásy, musím sa  dostať z auta, musím nájsť silu. Ale žiadnu som nemal. Bol to jeden z najťažších momentov v mojom živote,“ opisuje Hamilton celú situáciu s odstupom času.

Pilot Mercedesu sa následne odmlčal na sociálnych sieťach. „Určite som zvažoval, či chcem pokračovať,“ hovorí. Slúži mu však ku cti, že Verstappenovi po skončení pretekov aj napriek vypätej situácii podal ruku. Následne ho utešoval jeho otec Anthony. „Objal ma a myslím, že mi povedal: ,Chcem, aby si vedel, aký som na teba hrdý.’  Keď ma otec takto objal, bola to jedna z najhlbších vecí, aké som kedy zažil.“