logo F1online.sk

Red Bull mal dnes veľmi dominantný balík, hovorí Wolff

Toto Wolff a Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 12. 2021

Maxovi Verstappenovi dnes chýbal naozaj len krôčik. Šport je však raz taký a napokon je to Mercedes, ktorý v nedeľnej Veľkej cene Saudskej Arábie obsadí nielen pole position, ale celý prvý rad. Šéfa tohto tímu Tota Wolffa viedol pohľad na záverečný pokus holandského pretekára k niekoľkým silným slovám.

Verstappena síce delila len jedna zákruta, no aj to je vo Formule 1 niekedy veľmi veľa. Napriek dlhým rovinkám sa v Džidde asi nebude predbiehať úplne ľahko a Mercedes má vďaka prvému radu naozaj ideálnu príležitosť.

„Red Bull mal dnes veľmi dominantný balík,“ prehlásil Toto Wolff pred mikrofónmi Sky Sports. „Ich auto bolo naozaj skvelé. Dokázali dostať pneumatiky do správneho pracovného okna jedným zahrievacím kolom, kým my sme bojovali s nedostatkom priľnavosti.“

„Max bol potom o nejakých päť desatín vpredu a pole position bola v podstate fuč. Napokon nedobrzdil do poslednej zákruty, avšak pokračoval, dupol na plyn a dotkol sa múra.“

„Máme prvé a druhé miesto, čo je pred pretekmi veľká výhoda, no je to skrátka šialené,“ dodal šéf Mercedesu.

Mercedesu mal okruh v Džidde sedieť viac. Predsa len je to vysokorýchlostná trať a tím z Brackley sa pred sobotou tešil aj na svoj „ohnivý motor“, ktorý sa však akosi nepresadil. Red Bull možno trochu zariskoval a nasadil menšie krídla, auto malo nižší odpor a logicky aj nižší prítlak, no Verstappen si vo svojom záverečnom pokuse neskutočne veril. Možno až príliš.

Mercedes na druhej strane potreboval viacero zahrievacích kôl, kým prišli tie najrýchlejšie časy. Tak napríklad, Lewis Hamilton odštartuje do nedeľných pretekov na osem kôl starých pneumatikách, pretože v Q2 absolvoval hneď niekoľko prípravných a rýchlych kôl. Na druhej strane, pretekové a kvalifikačné tempo sú dve rozdielne veci.

„Mysleli sme si, že nás dostanú a budú na pole position, no bolo dôležité pokračovať a naďalej útočiť. Môžete vidieť Valtteriho a jeho kolo. Je to veľký rozdiel byť tam s oboma a mať prvý rad,“ povedal Wolff.

„Verím, že si to dokážeme preniesť do nedeľných pretekov. Myslím, že sa sústredili na kvalifikačné tempo, preto dostali pneumatiky do optimálneho pracovného okna tak rýchlo a budeme mať vďaka tomu drobnú výhodu, ale ktovie,“ dodal rodák z Viedne.

Súvisiace články