logo F1online.sk

Ickxovi sa nepozdávajú pravidlá, ktoré idú proti bojovnému duchu Formuly 1

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Pirelli
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko25. 11. 2021

Jacky Ickx ako bývalý pilot a osemnásobný víťaz pretekov Formuly 1 hovorí, že je frustrovaný z aktuálnych pravidiel. Naráža najmä na obmedzenia v podobe trestov a penalizácií, ktoré uberajú šampionátu jeho bojovný duch.

„Osobne som frustrovaný z Formuly 1 a najmä zo súčasných pravidiel, toho, čo by malo byť pre mňa z filozofického hľadiska – bojom,“ povedal Ickx pre portál fr.motorsport.com. „Je to boj medzi mužmi, ktorí podstupujú riziko, na ktorom sa slobodne dohodnú. A sú to muži, ktorí medzi sebou bojujú v rýchlosti viac ako 300 km/h.“

„Postup udalostí rozhodujú ľudia, ktorí to určite myslia dobre, no podľa mňa a možno sa mýlim, no okrem jedného z nich na každých pretekoch sú to ľudia, ktorí nikdy nejazdili na pretekárskych autách,“ vyhlásil odvážne bývalý pilot Formuly 1.

„Nie som si istý, či môžeme z hľadiska udalostí, priebehu pretekov, v mene zvýšenej bezpečnosti, považovať veľkú cenu za ‚dopravnú nehodu,‘“ povedal Jacky Ickx. „Sledom trestov a pokút sme prelomili základnú dynamiku pretekov, bojovnosť a samotnú povahu tohto športu a týchto jazdcov.“

Pretekárske pravidlá nie sú jedinými predpismi, s ktorými 76-ročný bývalý pilot Formuly 1, ktorý sa dvakrát umiestnil na druhej priečke v šampionáte, nesúhlasí. Vyjadril sa aj k téme pokút, ktoré komisári udelili v aktuálnej sezóne.

„Zaráža ma, že sme sa odvážili potrestať pokutou 50 000 eur (Maxa Verstappena), a to za položenie prstu na spojler auta jeho súpera,“ povedal Ickx. „A tiež, že si trúfame dať pokutu Hamiltonovi, 25 000 eur, za to, že si odopol pás predtým, ako sa vrátil do boxov a niesol brazílsku vlajku na počesť Sennu.“

„To nefunguje, nie je tam radosť z víťazstva. Sú tu len obmedzenia, ktoré sú pre mňa nevysvetliteľné,“ pokračoval Jacky Ickx.

„Prečo je dnes MotoGP taký úspech? Stále je tam sloboda, sú tam muži, ktorí sa navzájom vážia, sú radi, že sa vidia, riskujú pád, neboja sa čakať na odovzdávanie trofejí. Aké nadšenie pre verejnosť! Aké nadšenie vidieť šampiónov, ktorí sa neboja trochu rozohriať svoj stroj, ktorí sa neboja robiť šmyky a ktorí sa neboja sem tam zastaviť,“ uzavrel dnes už 76-ročný Belgičan.

Súvisiace články