logo F1online.sk

Norris s kúskom šťastia a úsmevom: Šieste miesto som neočakával

Lando Norris
© Facebook/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl20. 11. 2021

Najlepšia kvalifikácia od pole position v Rusku. Lando Norris sa dnes po dlhšej dobe usmieval a so svojím sobotňajším výsledkom bol naozaj spokojný. Očakával, že na tom bude oveľa horšie.

Povaha okruhu Losail totiž McLarenu veľmi nesedí, problémové sú najmä dlhé zákruty. Šieste miesto, ktoré Lando Norris obsadil v kvalifikácii, môžeme považovať za menšie prekvapenie. Pre „papájových“ je veľmi pozitívne, že Lando zdolal obe Ferrari.

„Neočakával som to. Skôr som si myslel, že budem niekde medzi deviatym až dvanástym miestom. Šieste miesto ma veľmi teší, je to dobrá pozícia do pretekov. Jediným negatívom je, že musím štartovať na mäkkej zmesi. Nemali sme takú rýchlosť, aby som sa do Q3 mohol dostať na strednej zmesi. V prvých kolách budú možno mäkké pneumatiky o niečo rýchlejšie, ale stredné sú celkovo oveľa lepšie,“ povedal Lando Norris, ktorý mal po minulom smolnom víkende v Brazílii aj kúsok šťastia.

Práve vo chvíli, keď vychádzal z poslednej zákruty, totiž pred ním zhasli žlté vlajky na cieľovej rovinke, kde to odstavil Pierre Gasly. Pilot McLarenu tak mohol ísť naplno a poskočil na šiestu priečku, keď za seba odsunul Carlosa Sainza. Zaujímavé je, že na štartovom rošte budeme mať dve dvojičky McLaren – Ferrari. Na šiestom a siedmom mieste Landa Norrisa a Carlosa Sainza, na trinástej a štrnástej priečke Charlesa Leclerca a Daniela Ricciarda.

„Šieste miesto bolo ťažko vybojované. Bolo to jedno z mojich najlepších kvalifikačných kôl za pomerne dlhý čas,“ vyhlásil Lando Norris, ktorý poodhalil pozadie dobrého kvalifikačného výkonu britskej stajne. „Ráno sme sa trápili. Medzi tretím tréningom a kvalifikáciou som absolvoval asi svoj najdlhší tímový brífing v živote. Oplatilo sa, odteraz ich budeme mať vždy také dlhé (úsmev). Aj tím dnes odviedol výbornú prácu.“

V McLarene veľmi potrebujú aspoň jedny čisté preteky, ak chcú ešte vykresať iskierku nádeje v bitke s Ferrari. Uvidíme, ako sa bude Landovi Norrisovi i ďalším dariť v pretekových podmienkach v hustej premávke a na trati, kde tvrdé obrubníky trestajú akékoľvek zaváhanie.

„Vietor to robí celé veľmi nepredvídateľným. Ak sa dostanete do špinavého vzduchu a príde náraz vetra, tak je to nepríjemné. Auto bude buď nedotáčavé, alebo vás naopak trhne. Určite to bude výzva, zvlášť na mäkkých pneumatikách. Verím, že budem vpredu, aby som mal pred sebou čo najmenšiu premávku,“ uzavrel Lando Norris.

Šéf tímu Andreas Seidl komentoval sobotu pomerne stručne. Určite ho tešilo šieste miesto pre Norrisa, no naopak, musel byť sklamaný z vystúpenia Daniela Ricciarda. „Máme z toho zmiešané pocity. Lando sa dokázal celý čas zlepšovať, šieste miesto je veľmi dobré. Nanešťastie, Daniel nenašiel poslednú desatinu a odštartuje štrnásty. Budeme pracovať na rozdielnych stratégiách pre oboch našich pilotov,“ povedal Andreas Seidl.