logo F1online.sk

Hamilton naďalej valcuje, Verstappena zdolal o takmer pol sekundy

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 11. 2021

V Katare pokračujeme tam, kde sme v Brazílii skončili. Neskutočná výkonnosť, ktorú Mercedes odrazu našiel, sa prejavila aj na okruhu Losail. Lewis Hamilton ovládol kvalifikáciu s náskokom 455 tisícin sekundy pred Maxom Verstappenom. Tretí skončil Valtteri Bottas, ktorý stratil presne 651 tisícin.

Už sa to začína pomaly ale isto podobať na roky 2014 až 2016. Dominancia Mercedesu v prvom a treťom sektore nebola v kvalifikácii taká výrazná ako v treťom tréningu, no tím obhajcov titulu dokázal pridať v tom prostrednom. Lewis Hamilton bol „fialový“ vo všetkých troch sektoroch a pomerne s veľkým prehľadom ovládol katarskú kvalifikáciu. Vedľa seba bude mať v prvom rade Maxa Verstappena. Druhý rad obsadia Valtteri Bottas a Pierre Gasly. Francúz odjazdil opäť úchvatnú kvalifikáciu, a to napriek tomu, že si v záverečnom pokuse na obrubníku zničil predné krídlo, čo spôsobilo nepekný defekt pravej prednej pneumatiky.

Poďme však pekne po poriadku. Q1 nepriniesla nič zásadné ani prekvapujúce. V tejto fáze sa porúčali Kimi Räikkönen, Nicholas Latifi, Antonio Giovinazzi, Mick Schumacher a Nikita Mazepin. Ruský pretekár sa konečne dostal na trať a jeho výsledná strata vyše dvoch sekúnd na Schumachera nie je ani trochu prekvapujúca. Navyše musel meniť aj poškodené predné krídlo.

Mimoriadne zaujímavý moment však ponúkla Q2. V tejto časti totiž vypadli Charles Leclerc a dokonca aj Sergio Pérez. Monacký pretekár sa nesmierne trápil a za tímovým kolegom Carlosom Sainzom výrazne zaostával. Španiel dokázal do Q3 postúpiť na stredne tvrdých pneumatikách, kým Monačan to nezvládol ani na mäkkých. Úplne rovnakú bilanciu má aj Pérez, ktorý skončil jedenásty a k postupu mu nepomohli ani softy.

Od šiesteho radu ďalej sa v nedeľu zoradia piloti v nasledujúcom poradí: Pérez, Stroll, Leclerc, Ricciardo a Russell.

V Q3 sme boli svedkami veľmi skorých výjazdov na trať. Tímy a piloti nechceli riskovať, keďže sa Katar ponáral do noci a teploty začali klesať. Už po prvom pokuse sa rozdielom 16 stotín sekundy dostal do čela Lewis Hamilton, ktorý svoj náskok ešte zveľadil v tom druhom. Druhý Max Verstappen zaostal pomerne výrazne, no zdolal aspoň Valtteriho Bottasa. Zajtra tak má šancu zabojovať aspoň na štarte. Fínsky pretekár bol o ešte dve desatiny pomalší než Verstappen.

Ešte dodajme, že Max Verstappen možno má problém, keďže opakované zábery odhalili možné nerešpektovanie žltých vlajok z jeho strany.

Veľká pochvala smeruje do garáže AlphaTauri a špeciálne pre Pierra Gaslyho. Ten skončil opäť na štvrtom mieste. V záverečnom pokuse zapríčinil francúzsky pretekár žlté vlajky, keď agresívny prejazd cez obrubník mu zničil predné krídlo a úlomky spôsobili defekt jeho pravej prednej pneumatiky.

Z tretieho radu odštartuje duo Fernando Alonso – Lando Norris. Súboj Alpinu a AlphaTauri o celkové piate miesto tak pokračuje veľmi vyrovnane. Štvrtý rad patrí tandemu Sainz – Cunoda, piaty Estebanovi Oconovi a Sebastianovi Vettelovi.

FOM