logo F1online.sk

Prvý katarský tréning korisťou Verstappena, sekunduje mu Gasly

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 11. 2021

Úvodný tréning na Veľkú cenu Kataru sa stal korisťou Maxa Verstappena po tom, čo obišiel šestnásť zákrut okruhu Losail za 1:23,732s. Na druhej priečke skončil Pierre Gasly pred Valtterim Bottasom, ktorí dosiahli veľmi podobné časy. Francúzovi chýbalo 0,437 sekundy, Bottasovi 471 tisícin.

Z pohľadu Maxa Verstappena to bol bezproblémový tréning, čo však nemôže povedať jeho rival v boji o titul Lewis Hamilton. Mercedes mal s monopostom viacero problémov, ktoré ho sprevádzali celým tréningom a točili sa najmä okolo pohonnej jednotky, ktorá podľa Brita nedodávala dostatok výkonu. Avšak v aute mal mať starší piatkový motor, čo určite upokojí každého fanúšika tímu z Brackley. Hamilton aj preto skončil len štvrtý.

Piaty najlepší čas zajazdil Júki Cunoda pred dvojicou z Ferrari. Carlos Sainz bol o čosi rýchlejší ako jeho tímový kolega. Oboch však viac bude zaujímať rýchlostné porovnanie s McLarenom. Lando Norris a Daniel Ricciardo by potrebovali nájsť polovicu sekundy, aby sa dotiahli na maranellské stroje, a obsadili len desiate a jedenáste miesto. Medzi Ferrari a McLarenmi skončili Sergio Pérez a Esteban Ocon.

Presne podľa očakávaní sa piloti v úvode tréningu zmenili na čističov trate. Odfúkať prach a piesok z okruhu sa podarilo, v boxoch to však bolo o čosi náročnejšie. To budú chcieť pred kvalifikáciou vyriešiť, aby sa na nové gumy nenalepili nečistoty.

Hoci Losail je stavaný na monoposty MotoGP, ponúka pomerne veľkorysé výbehové zóny a nemá ani veľmi vysoké obrubníky, tie spôsobili viac ako dosť problémov. Lewis Hamilton si na nich zrejme poškodil predné krídlo, ktoré sa mechanici v závere tréningu snažili zalepiť, Lando Norris zas po tvrdom prejazde obrubníku musel zamieriť do boxov, pretože sa jeho auto preplo do bezpečnostného režimu. Aj na monoposte Fernanda Alonsa sa usilovne pracovalo, podľa predbežných informácií si poškodil podlahu.

Okrem toho sme v úplnom závere tréningu videli výlet Micka Schumachera až na štrk. Z neho sa dokázal vyhrabať, avšak trať posial množstvom drobných kamienkov. Rovnako ako ostatní piloti aj on hľadal limity trate.

Lance Stroll mal problémy s hydraulikou a dnes odjazdil len jedenásť kôl.

Hoci FIA pred tréningom avizovala, že bude škrtať časy v zákrutách 4, 12, 13, 14 a 16, zatiaľ žiaden nevymazala. Michael Masi vysvetlil, že chcel nechať pilotov spoznať okruh. Po prvom tréningu riaditeľstvo pretekov všetko vyhodnotí.

https://pbs.twimg.com/media/FEjb8l2XsAgfJqD?format=jpg&name=medium