logo F1online.sk

„Zaseknutý“ Ricciardo: Jedno zlé prvé kolo na víkend stačilo

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl14. 11. 2021

Daniel Ricciardo podobne ako pred týždňom v Mexiku nezažil vydarené prvé kolo. Tentoraz síce s nikým nekolidoval a ani sa neprepadol na chvost poľa, no v šprinte prišiel o tri pozície. Zrejme ho čakajú ďalšie dlhé preteky.

Austrálčan si na štarte vybral v prvej zákrute vnútornú stopu. Neukázalo sa to ako najlepšie rozhodnutie. „Samotný štart bol solídny. V prvej zákrute som išiel na vnútro, pričom piloti na vonkajšku mali k dispozícii čistejšiu stopu, a mohli brzdiť neskôr. Neteším sa zo svojho rozhodnutia, bol som tam ako taká sediaca kačica. Čakal som od seba viac,“ povedal Daniel Ricciardo. Od tejto chvíle sa vozil v DRS vlaku, keď mal možno vyššiu rýchlosť ako Sebastian Vettel pred ním, lenže Vettel mal väčšinu času DRS od Ocona, kvôli čomu bolo predbiehanie pre Ricciarda zložité.

„Zasekol som sa v DRS vlaku. Aj keď som bol rýchlejší ako autá predo mnou, nemohol som veľa robiť. Neostáva mi nič iné, len to dohnať v pretekoch. Plán je teda jasný – posunúť sa v nedeľu dopredu. Verím, že sa zo šprintu môžeme niečo naučiť,“ pokračoval 32-ročný rodák z Perthu.

Daniel Ricciardo teda do pretekov odštartuje jedenásty, z čistejšej strany roštu, a pred sebou bude mať Lewisa Hamiltona. Ideálnym scenárom by bolo „zavesiť“ sa na Lewisa a predierať sa cez pole spolu s ním, rýchlosť McLarenu však zďaleka nie je na takej úrovni ako pri Mercedese. Ak sa Ricciardo zasekne v premávke, môžu dostať ambície britského tímu v bitke s Ferrari ďalšiu ranu. „Verím, že preteky budú iné ako šprint. Budú tam pitstopy, viac príležitostí. Jedno zlé prvé kolo na víkend stačilo, neplánujem ho zopakovať. Možno dnes budem mať naopak skvelé prvé kolo. Verím, že sa budem rozhodovať lepšie,“ doplnil Daniel Ricciardo.

McLareny štartujú v Brazílii z piateho a jedenásteho miesta, Ferrari z tretieho a šiesteho miesta. V lepšej pozícii je opäť Scuderia, ktorá už v sobotu navýšila svoj náskok na „papájových“ o ďalší bod. „Z výsledkov šprintu máme zmiešané pocity. Lando získal dve pozície oproti Gaslymu a Leclercovi, čo je dobré. Jeho rýchlosť bola miestami naozaj povzbudzujúca. Daniel stratil pozície v úvodných zákrutách a zostal zaseknutý v DRS vlaku. Celkovo to pre nás nie je také zlé, ukázali sme zaujímavú rýchlosť. Až v nedeľu sa rozdávajú veľké body, na to sa treba koncentrovať,“ povedal šéf tímu Andreas Seidl, ktorý si nemyslí, že by McLaren výrazne zaostával za Ferrari.

„Myslím si, že Ferrari je o niečo rýchlejšie, avšak Lando dokázal predbehnúť Leclerca na trati, takže rozdiel zase nie je taký výrazný. Pri pohľade na štartové pozície je na tom Ferrari lepšie, ale preteky budú dlhé a zaujímavé zo strategického pohľadu. Sme v bitke a budeme bojovať,“ uzavrel Andreas Seidl.