logo F1online.sk

Glock: Mercedes sa nemôže spoliehať na demotivovaného Bottasa

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko11. 11. 2021

Valtteri Bottas má za sebou trápenie na Veľkej cene Mexika 2021. Po štarte z pole position zaznamenal konečné 15. miesto, bez bodového zisku. Bývalý nemecký pretekár, Timo Glock, tvrdí, že Mercedes sa nemôže spoliehať na demotivovaného fínskeho pilota.

„Lewis Hamilton má určite dobré auto, ale nie je dosť dobré na to, aby porazil Red Bull a Maxa,“ povedal Glock v rozhovore pre Sky Sport. „Problém Mercedesu je podľa mňa v tom, že Valtteri Bottas už nemá motiváciu naďalej poskytovať Lewisovi plnú podporu.“

„Bolo mi to hneď jasné. Samozrejme, je to vždy ľahké tvrdiť to zvonku. Myslím si však, že Mercedes pomerne jasne diskutoval o stratégii vopred a prešiel nespočetnými scenármi ohľadom štartu,“ zhodnotil bývalý nemecký pilot Formuly 1.

„V tomto prípade sa Valtteri sústredil viac na Lewisa, čomu som nerozumel. Myslím, že jeho úlohou bolo jednoznačne urobiť všetko proti Maxovi, aby Lewisovi pripravil cestu na prvé miesto v prvej zákrute. To vôbec nefungovalo,“ pokračoval Glock.

„Je ťažké uveriť, že Mercedes sa stále môže spoľahnúť na Valtteriho. Red Bull má jasnejšiu príležitosť, spoľahnúť sa na Sergia Péreza. Ukázal to. Jazdil bojovne, so srdcom, aby mohol pomôcť v prednej časti poľa a odobrať body Lewisovi,“ povedal Timo Glock.

Pred sebou máme ešte štyri podujatia a prvý Max Verstappen má náskok 19 bodov pred Lewisom Hamiltonom. Dokáže britský pilot zmenšiť tento náskok prostredníctvom svojho úsilia na trati? Glock si myslí, že nie.

„Čo môže zastaviť Maxa Verstappena po jeho víťazstve (v Mexiku)? Z môjho pohľadu tu bude len jedna možnosť – Max a Red Bull budú mať smolu a technické problémy,“ uviedol Glock.

„Myslím si, že (ich) balík je momentálne príliš silný. Sao Paulo bude zrejme ďalšou traťou, ktorá Red Bullu vyhovuje. Auto funguje veľmi, veľmi dobre na všetkých typoch tratí. Max je vo veľmi komfortnej situácii. A Red Bull robí momentálne všetko správne,“ zhodnotil 39-ročný Nemec.

„Okrem toho, na začiatku, s manévrom v prvej zákrute, Max jasne ukázal, aký je dobrý a aký je agresívny a ničomu sa nevyhýba,“ uzatvára Timo Glock. „Bol to výkričník smerom k šampionátu, to je isté.“