logo F1online.sk

Newey: Zlepšenie Red Bullu po mojom návrate je len náhoda

Adrian Newey
© Red Bull Content Pool
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko11. 11. 2021

Technický riaditeľ tímu Red Bull, Adrian Newey, sa vrátil po niekoľkých mesiacoch rekonvalescencie. Mal nešťastnú nehodu na bicykli v Chorvátsku a teraz tvrdí, že zlepšenie tímu po jeho návrate je len náhodou.

Adrian Newey sa nakrátko objavil aj v populárnom podcaste F1 Nation, kde vysvetlil svoj návrat do práce, na margo zlepšenia tímu Red Bull: „To je veľmi milé, ale možno je to náhoda. Som tu rád! Teším sa, že som späť. Chýbalo mi to. Dúfajme, že niečo prinesiem, ale je to skvelý tím. Takže sa len snažím vyplniť medzery, ak ich vidím.“

Red Bull zaznamenal určité problémy so zadným krídlom na podujatí v USA, ale aj v Mexiku. Newey vysvetlil, že tieto problémy ho zamestnávali dva víkendy.

„Na trati je veľa drobností, rozhodnutí o detailoch nastavenia, ako používame pneumatiky,“ pokračoval Newey.

„V Austine sme mali isté obavy o spoľahlivosť v súvislosti s predným krídlom, tu (v Mexiku) sme mali drámu so zadným krídlom, po treťom tréningu, keď sme išli do kvalifikácie. Pretekárske autá nie sú stopercentne spoľahlivé, neustále na vás hádžu (nejaké) veci,“ prezradil 62-ročný Brit.

Technický riaditeľ tímu prezradil viac aj o riešení problému s krídlom na monoposte v Mexiku.

„Mali sme problém v Texase, ktorý úplne nesúvisel s problémom, ktorý sme mali tu (v Mexiku),“ povedal Adrian Newey.

„Bolo to rovnaké krídlo, aké by sme normálne nasadili v Monaku a Maďarsku, ale kvôli nízkej hustote vzduchu tu každý používa maximálny prítlak. Avšak skutočnosť, že dosiahnete maximálnu rýchlosť znamená, že samotné zaťaženie je vyššie, akoby bolo v Maďarsku,“ uzavrel Newey. „Snaha to pochopiť a (urobiť) rýchle úpravy medzi tretím tréningom a kvalifikáciou sa však našťastie podarila.“

Súvisiace články