logo F1online.sk

Automobilky VW hľadajú partnerov, Audi vraj chcelo odkúpiť McLaren

McLaren, ilustračné
© McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 11. 2021

Automobilky Audi a Porsche sa zaujímajú o vstup do Formuly 1. Ak to však urobia, bude to „len“ ako dodávateľ pohonných jednotiek alebo budú mať vlastný továrenský tím? Odpoveď sa dozvieme čoskoro, Svetová motoristická rada zasadne 15. decembra, aby schválila nové pravidlá týkajúce sa pohonných jednotiek. V tomto období zistíme aj konečné rozhodnutie nemeckých gigantov.

„Momentálne to sú určite najhorúcejšie špekulácie v padoku. Audi chce odkúpiť McLaren a Porsche sa chce od roku 2026 spojiť s Red Bullom,“ takúto šokujúcu informáciu priniesol v utorok reportér nemeckého Auto Motor und Sport Michael Schmidt. „Audi a Porsche rokovali s kvartetom tímov o možnej spolupráci, sú nimi McLaren, Red Bull, Williams a Sauber.“

Ako a či vôbec Nemci do Formuly 1 vstúpia, to sa dozvieme čoskoro. Prídu však spolu (Audi aj Porsche patrí do koncernu Volkswagen) alebo každý samostatne? Na túto otázku dostal AMuS protichodné odpovede a o ničom sa ešte definitívne nerozhodlo. Uvádza však, že šéfovia VW, Audi aj Porsche dali projektu zelenú a do športu vstúpiť chcú. Nezabudnime tiež, že Audi aj Porsche sa už zaviazali postaviť špeciál pre triedu Hypercar do Le Mans.

„Konečné rozhodnutie o tom, akú formu bude mať ich vstup do Formuly 1, určí predstavenstvo v decembri,“ píše AMuS.

Koho budú nové motory poháňať? Rozhodne existuje niekoľko cestičiek, ako nájsť spoločnú reč. S jedným scenárom však AMuS nepočíta, Audi ani Porsche neplánujú priviesť na rošt jedenásty tím. Dôvodom je zrejme fakt, že podľa súčasnej Concorde Agreement by museli zaplatiť vstupný poplatok 200 miliónov dolárov. Zaplatiť takúto sumu a ešte k tomu začať s budovaním novej infraštruktúry, to nechce riskovať ani taký gigant ako Volkswagen.

„Ideálne riešenie z pohľadu šéfov vyzerá nasledovne: Audi odkúpi McLaren, či už celú skupinu alebo len jej pretekársky tím, a Porsche sa stane partnerom Red Bullu podobne, ako teraz Honda,“ píše AMuS.

To sa však vraj nestane, rovnaký zdroj totiž uvádza, že Audi o tom stihlo už nielen uvažovať, ale aj osloviť McLaren so svojou ponukou a z Wokingu prišla odmietavá odpoveď. Ako povedali aj Toto Wolff či Zak Brown, tím Formuly 1 by dnes predával len šialenec, stajne môžu mať o pár rokov miliardovú hodnotu.

Napriek tomu, že celú skupinu McLaren trápia finančné ťažkosti a za posledné dva roky potrebovala finančné injekcie vo výške stoviek miliónov libier, značka nie je na predaj. Momentálne je totiž úplne najhorší čas na niečo také.

„Odkedy Formula 1 predstavila rozpočtový strop, stalo sa pretekanie s vlastným tímom opäť populárnym. Môže sa z toho stať tlačiareň na peniaze,“ píše Auto Motor und Sport.