logo F1online.sk

Albon mentoruje Cunodu počas pretekárskych víkendov

Júki Cunoda
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 11. 2021

Red Bull sa vlani po druhýkrát rozlúčil s Daniilom Kvjatom a do kokpitu sesterského tímu AlphaTauri posadil japonského mladíka Júkiho Cunodu. Jeho prechod do Formuly 1 však nebol ani zďaleka hladký. Red Bull teda hľadal cesty, ako mu čo najviac pomôcť. Naposledy mu poskytol Alexa Albona ako svojho mentora počas pretekárskych víkendov.

„Je to pravda,“ prikývol boss AlphaTauri Franz Tost. „Alex zakaždým príde za Júkim, rozpráva sa s ním, vysvetľuje mu trať a podobne. Júki naproti tomu kladie otázky, ktoré ho zaujímajú. Sú to dvaja jazdci, ktorí sa spolu bavia.“

„Pre Júkiho je to dosť pozitívna vec, pretože od Alexa dostáva mnoho nových znalostí.“

„Alex je súčasťou rodiny Red Bullu. Donedávna nemal toľko voľných víkendov, pretože jazdil v DTM. Povedali sme si, že ak bude na trati, mohol by Júkiho podporovať a pomáhať mu,“ povedal Tost. „Aj Júkimu sme povedali, nech sa ho pýta, pretože mu môže pomôcť všetko lepšie pochopiť. Funguje to veľmi dobre.“

Cunoda neprežíva najhladšiu nováčikovskú sezónu. Jeho tímový kolega Pierre Gasly momentálne vedie na body 86:20, mladý Japonec k tomu urobil viacero chýb, ktoré prinútili jeho zamestnávateľa podniknúť patričné kroky. Red Bull presťahoval Cunodu z Milton Keynes do Faenzy, kde si preňho Franz Tost pripravil náročný program zahŕňajúci hodiny v posilňovni, lekcie angličtiny či sedenia s inžiniermi.

Stretnutia s Albonom, ktorý ho mentoruje, sú zdá sa ďalším krokom v úsilí pomôcť japonskému mladíkovi rýchlejšie zapadnúť.

„Júki sa zlepšuje stále viac a viac. Už lepšie rozumie technickej stránke monopostu. Má za sebou množstvo mítingov s inžiniermi, ktoré mu poskytli lepší obraz o všetkom a tiež získať lepší pocit v aute,“ povedal Tost.

Treba povedať, že v poslednom období vykazujú Júkiho výkony stúpajúcu krivku. V Austine i Mexiku sa prepracoval do Q3, v Texase získal i dôležité dva body pre svoj tím.

„Nie, ja nie som ten dôvod,“ povedal v podcaste F1 Nation sám Albon. „Nachádza pôdu pod nohami, nachádza svoju sebadôveru a o tom je Formula 1, najmä s týmito autami, ktoré majú také úzke pracovné okno. Myslím si, že je dobré mať niekoho, s kým sa môžete porozprávať. Júki sem prišiel z Japonska a všetko je tu pre neho nové.“

Súvisiace články