logo F1online.sk

Podľa Wolffa sa Red Bull márne oháňa Cunodom: Pole position by nezískali

Toto Wolff
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 11. 2021

Zatiaľ čo Red Bull si našiel svojho obetného baránka, ktorý má do veľkej miery niesť zodpovednosť za spackanú kvalifikáciu, v Mercedese si nemyslia, že je správne hádzať vinu na Júkiho Cunodu. Podľa Tota Wolffa Red Bull prehral kvôli tomu, že v závere kvalifikácie nemal dostatočnú rýchlosť, s čím Cunoda nemal nič spoločné.

Christian Horner sa po pretekoch obul do mladého Japonca slovami, že jeho jazdci boli “scunodovaní”, akoby to pilot AlphaTauri robil pravidelne. Helmut Marko sa zas nechal počuť, že ich Cunoda vyradil z boja.

Pohľad na sektorové časy však hovorí niečo iné, argumentuje šéf víťazného tímu z kvalifikácie Toto Wolff. “Myslím, že v tej chvíli bol v prvom a druhom sektore za nami. Bolo to niečo na úrovni dvoch desatín, možno dve a pol desatiny,” približuje časové rozdiely medzi Verstappenom a Bottasom.

Wolff nie je ďaleko od pravdy. V prvom sektore Max Verstappen stratil na Valtteriho Bottasa 0,115 sekundy, v tom druhom ďalších 0,178s. To sú spolu takmer tri desatiny. Ak od toho odpočítame tých pár metrov, ktoré Holanďanovi v čase stretu chýbali do konca druhého sektora, dostaneme sa niekam na úroveň spomínaných dvoch desatín.

V Mercedese sledovali sektorové časy s údivom, najmä po treťom tréningu, v ktorom strieborné šípy zaostali o šesť desatín sekundy. “Všetci sme boli prekvapení. Bolo očividné, že Max obsadí pole position a o ostatné pozície zabojujeme my a Checo.”

“Potom sme však zbadali, že kvalifikácia sa začína vyvíjať naším smerom. Na stredne tvrdej zmesi sme ich začali prekonávať, nuž a v žiadnom momente Q3 neviedli, v ani jednom kole. A verím aj tomu, že v poslednom kole tiež strácali.”

“Toto ma na našom športe tak fascinuje. Medzi dvoma časťami víkendu sa môže pomer síl úplne zmeniť. Na svojej koži sme to pocítili v Austine a teraz sa to stalo tu v Mexiku, v náš prospech,” potešil sa Wolff.

Vo štvrtok a v piatok sa veľa hovorilo o tom, či sa Red Bull uchýli k tímovej réžii, aby maximalizoval majstrovské šance Maxa Verstappena. Dnes je na programe tá istá otázka, avšak zodpovedať ju musí Mercedes.

Wolff v piatok prezradil, že dúfa, že nebude musieť poprosiť Jamesa Vowlesa o to, aby Bottasovi do vysielačky pošepkal vetu, ktorá ho zamrazí. “Nikto nechce prijať toto hrozné rozhodnutie a využiť tímovú réžiu, keď jeho pilot môže vyhrať preteky. V takej situácii sme sa [v tomto roku] ešte neocitli. V takej pozícii sme boli v Soči [v roku 2018] a každá minúta, každá sekunda po tom rozhodnutí ma štvala. Musím sa teda rozhodnúť, ako to v nedeľu rozohráme.”

Súvisiace články