logo F1online.sk

Bottas chce pred prvou zákrutou hrať tímovo a udržať vzadu oba Red Bully

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 11. 2021

Štartovať z pole position nie je v Mexiku veľká výhra. Do prvej zákruty je to poriadne ďaleko, čo predstavuje veľkú príležitosť práve pre pilota, ktorý štartuje z tretieho miesta. Vo vzduchovom zákryte sa môže vyviezť až dopredu. Valtteri Bottas také čosi očakáva a pripravuje sa na to, že v prvej zákrute sa bude musieť synchronizovať s Lewisom Hamiltonom.

Valtteri Bottas ešte stále má matematickú šancu na zisk majstrovského titulu, no živí ju len vďaka jeho výkonom v posledných týždňoch. Pozdvihol sa po potvrdení toho, že cez zimu sa bude musieť odsťahovať z Brackley. Keby mu Mercedes odmietol predĺžiť zmluvu hneď na začiatku sezóny, azda by sme Valtteriho Bottasa videli na čele častejšie a možno by aj zamiešal kartami v boji o titul…

V mexickej kvalifikácii patril k hlavným postavám, keď sa ako jediný dostal pod hranicu 76 sekúnd na kolo. “Určite som prekvapil aj sám seba, ale prekvapený zostal aj tím,” pousmial sa Bottas. “Z pohľadu výkonu tímu sme vyzerali byť trochu mimo formu, hlavne na jedno kolo v porovnaní s Red Bullom. Povedal by som teda, že náš výkon v Q3 bol tak trochu prekvapujúci, ale bolo to dobré kolo.”

“Po treťom tréningu sa nám podarilo vylepšiť nastavenia, tiež všetko ohľadom teplôt pneumatík a prípravy vo výjazdových kolách. Všetko sme dotiahli takmer do dokonalosti a výsledkom bolo toto. Je to dobrá odmena,” doplnil na margo kvalifikácie fínsky pretekár.

Bottas si za víťazstvo v kvalifikácii prevzal od Jackieho Stewarta špeciálnu trofej, a síce repliku prilby Juana Manuela Fangia, čím si Formula 1 pripomenula 70. výročie od jeho prvého majstrovského titulu. A hoci sa Bottas z nej potešil, určite bude radšej dvíhať nad hlavu trofej v nedeľu ako víťaz Veľkej ceny Mexika.

Kľúčový bude štart. “Prvá vec, na ktorú sa musíme koncentrovať, je štart pretekov. Musím dať do toho všetko a tiež sa porozprávať s Lewisom o tom, ako si môžeme ako tím zachovať líderskú pozíciu a ako udržíme Red Bully za sebou.”

Do hry môže zasiahnuť aj tímová réžia… “Uvidíme, ako to v pretekoch bude vyzerať potom. Som stopercentne presvedčený, že by som sa mohol dostať do pozície, aby som tie preteky vyhral. Verím tomu. Ak to tak nebude, podporím Lewisa a pre tím získam maximum bodov.”

Súvisiace články