logo F1online.sk

Smedley: Red Bull má lepšie auto

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2021

Rob Smedley je jedným z najznámejších inžinierov vo Formule 1. Dlhé roky pôsobil na boxovom múriku Ferrari či Williamsu ako pretekový inžinier Felipeho Massu. Dnes je Rob riaditeľom dátových systémov Formuly 1. Tohtoročný boj o titul tak sleduje z prvého radu sledujúc čísla, ku ktorým nemá bežný smrteľník prístup.

Kto má lepšie auto? Mercedes alebo Red Bull? A čo piloti týchto tímov? Smedley sa o napínavej tohtoročnej sezóne rozpovedal pre podcast F1 Nation, kde odpovedal na dosť náročné otázky týkajúce sa tohtoročnej výkonnosti dvoch najlepších tímov.

„Hneď na začiatku treba povedať, že obe autá sú veľmi, veľmi dobré a hovoríme len o drobných rozdieloch,“ povedal Smedley. „Red Bull však asi má predsa len o čosi vyšší celkový prítlak, čo platí už od začiatku sezóny. Ich auto sa zdá byť lepšie vyvážené vo vysokorýchlostných zákrutách.“

„Na druhej strane Mercedes už od začiatku sezóny… skrátka z našich analýz vyplýva, že vo vysokorýchlostných zákrutách sa ich monopost neriadi tak ľahko ako Red Bull. Max aj Checo sa zdajú byť v aute viac v pohode než Valtteri a Lewis.“

„Ak sa však pozriete na rýchlosť na rovinkách, tak Mercedes mal vždy trochu navrch. Je to veľmi vyrovnané a každému z nich viac sedí niečo iné,“ dodal Smedley.

Tým ťažké otázky neskončili. Ak by si mal Rob vybrať jedno auto, s ktorým by šiel do záverečných piatich pretekov bojovať o titul, ktoré by to bolo?

„Ak by som si mal vybrať auto, vybral by som Red Bull,“ prehlásil Smedley. „Myslím si, že práve toto auto je lepšie a bolo lepšie aj po celú sezónu.“

„Cez víkend som čítal slová Helmuta Marka o tom, že Max prišiel v šampionáte už o 50 bodov alebo čosi také. Ja neviem povedať, či to je pravda. Ak sa pozriete na preteky, ktoré nedokončil, tak by teraz asi na Lewisa vďaka tomu nemal náskok 50 bodov, ale určite o nejaké body prišiel. Myslím si teda, že mali najlepšie auto a na začiatku roka bola ich výhoda výraznejšia. Je férové povedať, že to nedokázali využiť,“ prehlásil Smedley.

„V priebehu sezóny si nejakú menšiu výhodu ponechali. Mercedes sa síce miestami povyhupol, no celkovo mal lepšie auto Red Bull,“ dodal.

A ak by sme do tejto rovnice zarátali aj jazdcov? „Vybral by som si Lewisa, pretože to predtým dokázal už sedemkrát,“ prehlásil Smedley.

„Tým nechcem Maxovi nič ubrať, pretože on je generačný talent. Myslím si však, že Lewis sa o svojom remesle naučil viac než Max. Titul získal už sedemkrát, čiže ak by v posledných piatich pretekoch sedeli v rovnakých autách a s rovnakými pneumatikami, moja voľba by padla na Lewisa,“ povedal Smedley.