logo F1online.sk

Žiadne Aramco. Petronas pokračuje v spolupráci s Mercedesom

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 10. 2021

Špekulácie sa vynorili veľmi rýchlo a veľmi rýchlo aj spľasli. Možnosť, že by malajzijská spoločnosť Petronas skončila vo Formule 1 ako titulný sponzor Mercedesu, tu žila len niekoľko hodín. Rovnakú životnosť mali aj špekulácie, že Malajcov nahradí Saudi Aramco. Jeden z najväčších paradoxov vo svete Formuly 1 sa tak napokon nezrodí.

Saudská spoločnosť Aramco je v súčasnosti generálnym sponzorom Formuly 1, zaplatila aj za vybudovanie nového okruhu v Džidde a promptný vstup Veľkej ceny Saudskej Arábie do kalendára. Podľa nedávnych špekulácií mala saudská ofenzíva pokračovať nahradením Petronasu v pozícii titulného sponzora tímu Mercedes.

Ak je Saudi Aramco niečím známa, tak najmä dvomi negatívnymi vecami. Po prvé, je to globálne najväčší znečisťovateľ životného prostredia. Aramco pri svojej činnosti vyprodukuje porovnateľné množstvo emisií než Gazprom a Shell dohromady. Po druhé, vlastní ju saudská kráľovská rodina, ktorá je po dynastii Kimov v KĽDR druhým najväčším porušovateľom ľudských práv vo svete. Ak by takáto spoločnosť sponzorovala Mercedes, ktorého hlavnou hviezdou je Lewis Hamilton, bolo by to prinajmenšom paradoxné.

Nič také sa napokon nestane. Tieto informácie sa nezakladali na pravde a Petronas pokračuje vo svojej spolupráci s Mercedesom. Tá začala v roku 2010 a zmluva bola podľa dostupných informácií viackrát predĺžená.

„Petronas a Mercedes sú partnermi od roku 2010. Strany majú medzi sebou dlhodobý záväzok, ktorý je prospešný pre oboch,“ uviedli strany v spoločnom stanovisku.

„Minulý rok sme toto partnerstvo predĺžili do ďalšieho niekoľkoročného cyklu. Sme hrdí na to, že môžeme ďalej spolupracovať a spoločne podávať tie najšpičkovejšie výkony.“