logo F1online.sk

Ak sa neuskutočnia ani ďalšie austrálske preteky, Melbourne zmizne z mapy F1

Melbourne, Austrália
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 10. 2021

Austrália patrí ku krajinám, ktoré pandémiu zvládajú najlepšie. Tento ostrovný národ zaviedol od počiatku prísne kritériá pre vstup ľudí z ostatných krajín, vďaka čomu udržiava čísla i celkovú situáciu pod kontrolou. Tento prístup však aj negatíva, napríklad stál za tohtoročným zrušením Veľkej ceny Austrálie.

V roku 2020 to tu všetko začalo. Tímy do Melbourne dorazili na štart novej sezóny, avšak prišiel pozitívny nález v garáži McLarenu a po niekoľkohodinových naťahovačkách bolo podujatie napokon zrušené. V roku 2021 dostala Austrália šancu hneď dvakrát. V marci sa preteky kvôli COVID-u nemohli uskutočniť, Liberty Media tak podujatie presunula na jeseň, ani vtedy to však situácia neumožnila.

Okruh Albert Park si udržal svoje miesto aj v kalendári pre rok 2022. Sezónu už nebude otvárať, ale po Bahrajne a Saudskej Arábii sa Austrálčania zaradia na tretie miesto. Promotéri však upozorňujú, ak sa 10. apríla 2022 Veľká cena Austrálie neuskutoční, bude to pre podujatie zrejme definitívny koniec.

„Buď sa podujatie v Melbourne uskutoční alebo úplne položí,“ povedal Andrew Westacott, ktorý je výkonným riaditeľom Australian Grand Prix Corporation. „Podľa mňa existuje reálne riziko, že pri súčasnom záujme o miesto v kalendári, môžu kompetentní stratiť trpezlivosť.“

„Ak teda nebudeme schopní zorganizovať podujatie v roku 2022, myslím si, že Formula 1 bude mať plné právo hľadať za Melbourne nejakú alternatívu,“ dodal Westacott.

Ten je však plný sebadôvery pokiaľ ide o uskutočnenie nasledujúcej veľkej ceny. Epidemiologická situácia by sa mohla naďalej zlepšovať, no na druhej strane, Westacott bol podobne sebavedomý aj v roku 2021, kedy bolo austrálske podujatie najprv preložené, potom úplne zrušené.

„Máme veľmi, veľmi silnú podporu od nášho ministra športu Martina Pakulu. Náš spoločný dialóg ma upokojuje a napĺňa sebadôverou, že sa to nakoniec podarí,“ dodal Westacott.

Súvisiace články