logo F1online.sk

Adrian Newey sa po štyroch mesiacoch vrátil do práce, prezradil Marko

Adrian Newey
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala15. 10. 2021

Ak Red Bull v tejto sezóne niekoho potrebuje, tak je to jeho hlavný konštruktér Adrian Newey. V prostrednej časti roka však musel vyvíjať bez jeho pomoci. Helmut Marko v Turecku potvrdil, že Newey sa po nehode na bicykli dával dokopy štyri mesiace a naznačil, že do práce sa vrátil len nedávno.

Génius medzi konštruktérmi mal mať na začiatku leta nehodu na bicykli, kvôli ktorej musel podstúpiť niekoľko operácií. Z nich sa podľa dostupných informácií zotavoval doma a pracoval minimálne. To Red Bullu v tomto tesnom boji o titul určite nepomohlo.

Avšak okamžite po návrate na okruhy Adrian Newey ukázal, prečo si ho v tíme tak cenia. “Sme v dobrej pozícii, ale samozrejme, Newey je lídrom a jeho absencia mala dopady už aj z pohľadu motivácie. V tej skorej fáze sme nevedeli, aké sú jeho zranenia vážne. Následne musel podstúpiť niekoľko operácií,” uviedol Helmut Marko pre nemeckú Sky Sports.

“Teraz je v plnej kondícii a pripravený plniť si svoje úlohy,” pokračuje športový poradca Red Bullu naznačujúc, že Newey už v Turecku identifikoval problémy na monoposte, ktoré cez víkend spôsobili veľké problémy s nedotáčavosťou. “Okamžite spozoroval, aké ťažkosti sme mali po stránke nastavenia tu v Turecku.”

Marko následne poznamenal, že Newey rovno zorganizoval stretnutie v Milton Keynes s Maxom Verstappenom, ktoré sa malo odohrať tento týždeň. Jeho ťažiskovou témou mali byť práve problémy Red Bullu so šasi. A v tomto smere poznamenajme, že v utorok si Red Bull zajednal okruh v Turecku a absolvoval filmovací deň, na ktorom nechýbal ani Newey.

Čím skôr sa problémy podarí odstrániť, tým lepšie pre Red Bull. Najmä po pretekoch v Turecku, kde Mercedes započal výkonnostné povstanie. “Je pre mňa záhadou, kde Mercedes po Silverstone našiel v pohonnej jednotke toľko výkonu. Honda musí tiež spraviť krok vpred, inak budeme musieť zmazať túto stratu v oblasti šasi,” pokračuje Marko.

Na zvyšok sezóny sa pozerá triezvo. “Momentálne vidím len dva preteky, na ktorých by sme kvôli nadmorskej výške mohli mať výhodu: Mexiko a Sao Paulo. Na ostatných štyroch tratiach je momentálne favoritom Mercedes.”