logo F1online.sk

Verstappen má radosť: Celý víkend sme strácali, druhé miesto je dobré

Max Verstappen na pódiu po VC Turecka 2021
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 10. 2021

Max Verstappen sa z výsledku Veľkej ceny Turecka teší, no záznam z nej si do svojej zbierky najobľúbenejších pretekov určite nezaradí. Ako sám povedal po šachovnicovej vlajke, najťažšie bolo preňho nezaspať. Tento víkend totižto nemal monopost na to, aby čo i len vystrašil Valtteriho Bottasa.

Všetko sa to začalo už v piatok, keď Red Bull bojoval s obrovskou nedotáčavosťou. V sobotu sa situácia zlepšila, ale nie natoľko, aby červení býci predbehli Mercedes. Veľkú väčšinu nedeľných pretekov sa tak Verstappen mohol akurát tak pozerať na prevodovku Valtteriho Bottasa, ak na ňu vôbec dovidel.

“V prvom stinte som už po chvíli videl, že bol prirýchly. V jednej chvíli som ten náskok zmazal, ale potom mi zas ušiel,” komentuje rýchlosť Mercedesu Max Verstappen. “Moje pneumatiky boli hotové a len som sa snažil tam udržať. Aj Charles za mnou bol dosť rýchly.”

Leclerc sa nikdy nedostal k poriadnemu útoku, hoci bol k nemu určite bližšie ako Verstappen k manévru na Valtteriho Bottasa. Pravda je však taká, že Holanďan sa ani nikam neponáhľal, keď sa v úvodnom stinte presvedčil, že dnes skrátka nebude mať nárok.

“Potom som len manažoval svoju rýchlosť a snažil sa udržať pneumatiky pri živote až do cieľa. Robil som to najlepšie, ako som vedel, no vyzerá to tak, že Mercedes odviedol ešte lepšiu prácu. Najmä Valtteri. Pokúsil som sa ho chvíľu nasledovať, ale mali viac rýchlosti a lepšie sa starali o pneumatiky,” vysvetľuje. “Celý víkend sme na nich rýchlostne strácali. Odchádzať s druhým a tretím miestom je vynikajúci výsledok.”

Fanúšikovia Red Bullu sa počas pretekov mohli preľaknúť v dvoch momentoch. Najskôr, keď Verstappen vyhlásil, že má problémy s radením, a následne s volantom, ktorý sa vraj viac a viac natáčal doľava.

Zrejme však nešlo o nič vážne, pretože ani jedna vec sa výraznejšie neprejavila v časoch na kolo. “Všetko to bolo dosť priamočiare. V skutočnosti som nemal problémy s radením, len pri čísle, ktoré hovorí, aký máte zaradený stupeň, sa objavila nejaká správa. Po zmene jedného prepínača zmizla. Z pohľadu výkonu ma to nijako neobmedzovalo.”

Na líderskú pozíciu šampionátu sa dnes vrátil Max Verstappen, keďže získal o osem bodov viac ako jeho úhlavný nepriateľ. V Pohári konštruktérov sa však Mercedesu opäť podarilo navýšiť svoju výhodu o tri body, čo jasne mobilizuje tábor Red Bullu: Treba zabrať.

“Je to dobré, ale potrebujeme nájsť viac rýchlosti. Šesť bodov je nič,” uvedomuje si Verstappen. “Kiežby som mal viac celkovej rýchlosti, pretože to bude náročné, ale zatiaľ sa na túto sezónu nemôžem sťažovať. Pozbierali sme veľa dobrých výsledkov a sme v boji o titul. V to sme dúfali.”

Ako bude vyzerať nasledujúca časť sezóny? “V posledných pár pretekoch sa ich tempo zlepšilo. Nevzdáme sa však, počas pretekov sa toho môže stať veľa. Snáď nám budú niektoré trate viac sedieť, a potom uvidíme.”

Súvisiace články