logo F1online.sk

Piero Ferrari: Charles Leclerc by sa Enzovi veľmi páčil

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala2. 10. 2021

Charles Leclerc je jediným pilotom v histórii Scuderie Ferrari, ktorému Maranello ponúklo päťročný kontrakt. V posledných dňoch sa dokonca hovorilo o tom, že Monačan je ho pripravený už teraz predĺžiť. Vo Ferrari nepochybujú o tom, že by to bolo správne rozhodnutie. Enzo Ferrari by jeho angažovanie určite schválil, myslí si jeho syn Piero.

Spolumajiteľ značky, ktorú jeho legendárny otec založil šesť rokov pred jeho narodením, v septembri 1939, je dnes aj viceprezidentom spoločnosti. Do jej chodu má teda čo-to povedať a po zisku tohtoročného ocenenia Premio Macenate Dello Sport, ceny patrónov športu, sa postupne pristavil pri troch súčasných pilotoch z programu Ferrari.

Tým prvým bola najväčšia nádej talianskeho tímu Charles Leclerc. “Charles je pilotom, ktorý by sa môjmu otcovi veľmi páčil,” cituje Piera Ferrariho Speedweek. “Porovnávanie s predchádzajúcimi jazdcami je vždy ťažké, no určite môžeme povedať, že Gilles Villeneuve bol pilot, ktorý sa spoliehal čisto na svoj inštinkt.”

“Charles je úplne iný. Je to inteligentný chlapec, ktorý je požehnaný neskutočným talentom vo všetkých ohľadoch. Je koncentrovaný. Ak mu dáme správne auto, bude nás veľmi tešiť,” myslí si 76-ročný rodák z Modeny.

A hoci Charles Leclerc by mal byť budúcnosťou Ferrari, Carlos Sainz sa po jeho boku určite nestratil. Po Veľkej cene Ruska je v šampionáte dokonca pred ním o 8,5 bodu. Na margo španielskeho pretekára Ferrari preto uviedol: “Je to spoľahlivý a rýchly jazdec, ako nám ukázal naposledy v Rusku. S ním a Charlesom máme skvelý tím.”

Teraz čaká Leclerca so Sainzom ťažká úloha, a síce pokúsiť sa vrátiť Scuderiu na popredné priečky a do bojov o majstrovské tituly podobne, ako to kedysi dokázal Michael Schumacher, keď prerušil 21-ročné čakanie Ferrari.

“Rád spomínam na momenty s Michaelom, keď sme neboli na trati, keď bol hosťom v našom dome a v pokoji sme si dali pohár červeného vína. Bol to jednoduchý človek v tom najpozitívnejšom zmysle, jasný, precízny, priamočiary. Nepáči sa mi, že sa o ňom dnes hovorí, ako keby už zomrel,” pokrútil hlavou Ferrari.

Následne pokračoval: “A Mick? On si razí svoju cestu v tíme, ktorý podporujeme. Dúfam, že v roku 2022 dostane monopost, s ktorým bude môcť ukázať svoje kvality.”

Piero Ferrari ukončil svoju reč vysvetlením, čo vlastne preňho znamená Ferrari. “Ferrari, to sú ľudia za ním, a ja venujem túto cenu im. Formula 1 je toho najlepším príkladom. Za dvoma jazdcami stojí tisíc zamestnancov, ktorí odvádzajú úžasnú prácu. Mám šťastie, že som mohol zažiť aj tie najkrajšie momenty tejto spoločnosti, na vytrvalostných pretekoch v Daytone či Le Mans, a tiež na mnohých okruhoch F1.”

“Ale ako vždy hovorieval môj otec, minulosť treba nechať minulosťou, budúcnosť je dôležitejšia a základom je neopakovať chyby. Ferrari je výrobca športových áut, ale Ferrari je aj pretekársky tím, sú to dve strany tej istej mince. Šport bude navždy súčasťou Ferrari,” vyhlásil.