logo F1online.sk

Klzisko je minulosťou: Istanbul Park sa dočkal otryskávania vodným lúčom

Istanbul Park, Turecko
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala1. 10. 2021

Nasledujúca zastávka: Veľká cena Turecka. Ak dobrzdíme… Vlani to totižto nebolo také ľahké. Určite si ešte živo spomínate na obrovské problémy spojené s nedostatkom gripu na trati. Tie by sa o týždeň nemali opakovať, povrch bol medzičasom upravený tak, aby pilotom poskytol viac priľnavosti.

Minuloročný kalendár poznačila pandémia, kvôli ktorej bolo treba prijať aj neštandardné riešenia. Návrat F1 do Turecka bol preto príjemným, no nečakaným spestrením. Istanbul Park musel byť v priebehu pár týždňov zrenovovaný vrátane asfaltového povrchu. Cieľom bolo pripraviť ideálne podmienky na uskutočnenie pretekov.

Realita však bola iná a čerstvo položený koberec, z ktorého ešte stále stúpali na povrch oleje, pilotom pripomínal skôr klzisko. Keď začalo pršať, čo veru začalo, situácia bola ešte horšia. Videli sme veľa prebrzdení, výletov mimo trať, hodín a nehôd. Piloti F1 vyzerali ako amatéri, ktorí prvýkrát sedia za volantom monopostu.

Aby sa podobný scenár nezopakoval aj tento rok, povrch bol otryskaný vodným lúčom. Vďaka tomu bude abrazívnejší, vysvetľuje Michael Masi: “Informovali sme tímy, že sme povrch trate ošetrili špeciálnou technikou, aby poskytoval viac gripu.”

“Pravidelne každú sezónu poskytujeme tímom čerstvé informácie o nadchádzajúcich podujatiach a zmenách na okruhoch, či už ide o bariéry, ploty, brány, a taktiež o miestach, kde bol natiahnutý nový povrch,” pokračuje riaditeľ pretekov. “Povrch v Turecku bol v podstate otryskaný vodným lúčom.”

Túto techniku využívajú aj organizátori VC Singapuru, keďže v Marina Bay sa asfalt mení relatívne často a pred pretekmi treba zabezpečiť, aby nebol príliš klzký. “Toto je bežný spôsob ošetrenia povrchu, pravidelne ho vidíme v Singapure. Je to príklad miesta, kde sa využívajú verejné komunikácie, a kvôli všetkému tomu pohybu pravidelne menia asfalt. Popri niekoľkých ďalších zmenách teda došlo aj k tomuto.”

Minuloročné problémy sa podľa Masiho objavili len kvôli zlému načasovaniu. “Myslím, že sme to povedali aj vtedy, že išlo doslova len o načasovanie. Teraz to už napravili.”