logo F1online.sk

Turecko je späť! Nahradí Singapur v októbrovom termíne

Po štarte VC Turecka 2020
© Racing Point
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 6. 2021

Turecko sa stále snaží a napokon sa mu to podarilo. Veľká cena Turecka bola súčasťou vlaňajšieho „koronakalendára“, v tomto roku sa usilovala o organizáciu pretekov opäť. Uvažovalo sa, že nahradí vypadnuvšiu Veľkú cenu Kanady. Napokon turecký Istanbul Park nahradí Veľkú cenu Singapuru 3. októbra.

Liberty Media avizovala, že tohtoročný kalendár ešte nemusí byť kompletný. Začiatkom júna sme sa dozvedeli, že preteky na okruhu Marina Bay v Singapure sa v tomto roku neuskutočnia. Po Číne a Kanade tak vypadla z harmonogramu už tretia veľká cena, štvrtou bol vietnamský Hanoj, s ktorým sa v tomto roku nepočítalo vôbec. Náhradníkmi sa stali talianska Imola, portugalské Portimao, rakúsky Red Bull Ring (kde sa uskutočnia dve podujatia) a Istanbul Park. Ten nahradí Veľkú cenu Singapuru v termíne 3. októbra 2021.

“Po diskusii s promotérmi sme si istí, že budeme môcť cestovať na toto podujatie v rámci striktných opatrení,” píše sa oficiálnom stanovisku Formuly 1. Práve pandemická situácia v Turecku a obava z povinnej karantény po návrate do Veľkej Británie mali viesť k tomu, prečo Istanbul v kalendári nenahradil Kanadu.

„Sme radi, že sa môžeme do Turecka a na okruh Istanbul Park vrátiť. Dúfame, že budeme svedkami ďalších fantastických pretekov na jednej z najlepších tratí na svete,“ povedal šéf Formuly 1 Stefano Domenicali.  

„Chceme poďakovať Istanbul parku a pánovi Vuralovi Akovi za jeho úsilie uskutočniť toto podujatie. Ukazujeme, že sa aj naďalej dokážeme prispôsobovať tejto dobe a že o náš šport je stále veľký záujem,“ dodal Domenicali.