logo F1online.sk

Ricciardo to videl inak ako Norris: Intermediálky boli jasnou voľbou

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl26. 9. 2021

McLarenu to v Rusku strategicky skutočne nevyšlo. Z výborne rozbehnutých pretekov si odviezol „len“ devätnásť bodov. Daniel Ricciardo skončil štvrtý a podľa vlastných slov ho o pódium obralo strategické zaváhanie.

Daniel totiž do tímového rádia hlásil, že najmä stredný sektor je šmykľavý, tím však reagoval, že v pitlane spadlo len zopár kvapiek. Zastávku v boxoch si Ricciardo napokon sám vyžiadal v 48. kole. Najviac však získali Valtteri Bottas či Kimi Räikkönen, ktorí prezuli už o kolo skôr.

„Budem hovoriť čisto za seba. Pýtal som sa tímu, či príde viac dažďa, pretože cieľová rovinka bola viac-menej suchá. V piatej a siedmej zákrute som však auto ani nedokázal udržať na trati. Za mňa to teda bolo jednoznačne na intermediálne pneumatiky. V siedmej zákrute som takmer nabúral, takže som o intermediálkach ani nepochyboval a vypýtal som si ich,“ vyhlásil Daniel Ricciardo, ktorý však nechcel spochybňovať svojho tímového kolegu, ktorý sa zachoval presne opačne, a ponechal si sliky.

„My sme tí, ktorí sú priamo na trati, a my bežne poskytujeme tú najlepšiu referenciu. Nehovorím o Landovej situácii, pretože som o jeho pretekoch počul len málo, aj to cez médiá. U mňa to však bola jasná voľba. Keď sa na to pozriem spätne, prezuť o kolo skôr by bolo ešte lepšie. Takže nám to nevyšlo úplne perfektne, ale stále to bolo správne rozhodnutie,“ skonštatoval skúsený Austrálčan, ktorý v závere preskočil Fernanda Alonsa či Sergia Péreza, ktorí riskovali a zostali dlhšie na suchých pneumatikách.

Daniel Ricciardo však celkovo podal ďalší výborný výkon. Po štarte sa pekným manévrom dostal pred Lewisa Hamiltona a v prvom stinte pomohol aj Landovi Norrisovi na čele, keď za sebou držal vláčik monopostov. Uškodila mu pomalá prvá zastávka, rýchlo sa však prepracoval cez premávku a chvíľu to vyzeralo dokonca na pódium. Aj dvanásť bodov za štvrtú priečku je však pre Daniela i tím veľmi cenných.

„Mal som dobrý štart, v prvom kole som niečo stratil, a potom som zase získal. Prvý stint bol najmä o bránení, v druhom mi vyšlo niekoľko dobrých predbehnutí. V závere stintu som sa však trápil na tvrdej zmesi. Po prezutí na intermediálky som videl Carlosa pred sebou, cítil som, že v posledných kolách by som naňho ešte mohol zaútočiť, no už bolo príliš neskoro. Pódium nevyšlo, ale štvrté miesto je dobrý výsledok. Je vždy dobré vyjsť z takýchto podmienkach s čistým štítom. Odnášam si viacero pozitív,“ hovorí víťaz z Monzy, ktorý sa teší aj z tímového progresu. McLaren mal v Rusku výbornú rýchlosť, no vo Wokingu si môžu búchať hlavu o stenu, pretože z tohto víkendu si mali odviezť viac bodov.

„Naša rýchlosť by mala byť pre celý tím povzbudením. Samozrejme, mohli sme dnes získať viac bodov. Budeme na tom ďalej pracovať,“ uzavrel Daniel Ricciardo.