logo F1online.sk

Martin Whitmarsh je späť! Pripojí sa k Aston Martinu

Martin Whitmarsh
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 9. 2021

Martin Whitmarsh odišiel z Formuly 1 v roku 2014, kedy skončil na pozícii šéfa tímu McLaren. Teraz sa vracia a pripojí sa k Aston Martinu, presnejšie povedané, stane sa výkonným riaditeľom Aston Martin Performance Technologies. Tá bude pracovať ako pre tím Formuly 1, tak pre samotnú automobilku.

Aston Martin má po dnešku opäť obmenenú štruktúru. Tento krok sa týka ako pretekárskeho tímu, tak automobilky. Vytvára sa nová zložka označená ako Aston Martin Performance Technologies, ktorá bude tvoriť akýsi medzistupeň medzi F1 a trhom s automobilmi, pričom má využívať know-how nadobudnuté v najvyššej motoristickej triede. Hlavou Aston Martin Performance Technologies bude práve Martin Whitmarsh.

„Aston Martin Performance Technologies bude zahŕňať aktivity značky vo Formule 1 a tiež vývoj, aplikáciu a prenos technických zručností a duševného vlastníctva na automobilový trh. Cieľom je poskytovať to najlepšie z oblastí inovácií, inžinierstva a výroby v najrôznejších priemyslových odvetviach,“ stojí v tlačovom stanovisku Aston Martinu.

Toto bude mať pod palcom dlhoročný zamestnanec McLarenu, ktorý pre celok z Wokingu pracoval rovných 25 rokov. Dotiahol to až na post výkonného riaditeľa skupiny McLaren a šéfa pretekárskeho tímu, ktorým bol medzi rokmi 2008 až 2014. Pri jeho odchode na tom stajňa nebola najlepšie a Whitmarsh po sebe zanechal mimoriadne zložitú a nefunkčnú „maticovú štruktúru“ s rôznymi stupňami riadenia a komplikovaným systémom kompetencií. Tú definitívne pochoval až v roku 2019 zavedením nového systému Andreas Seidl. Aston Martin však teraz pochopiteľne pripomína hlavne jeho úspechy.

„Pod jeho vedením McLaren diverzifikoval svoje aktivity nad rámec činností vo Formule 1 a zriadil spoločnosti McLaren Automotive a McLaren Applied Technologies,“ stojí v stanovisku.

Niečo podobné bude mať Whitmarsh za úlohu aj v Aston Martine, pričom jeho šéf Lawrence Stroll je už tradične veľmi ambiciózny a hlási, že tím chce do štyroch alebo piatich rokov získať titul vo Formule 1.

„S potešením oznamujem, že Martin sa k nám pripojí ako výkonný riaditeľ novovzniknutej Aston Martin Performance Technologies počnúc 1. októbrom 2021,“ hovorí Stroll.

„Martin bude mať na starosti jej vedenie a bude mi asistovať pri nastavovaní strategického smerovania Aston Martin Performance Technologies a jej dcérskych spoločností, vrátane kľúčového cieľa transformovať Aston Martin Cognizant Formula One Team na organizáciu schopnú v horizonte štyroch až piatich rokov získať titul šampióna F1. V podobnom časovom horizonte sa má rozvinúť podnik s obratom jednej miliardy libier,“ prehlásil už tradične veľmi ambiciózny Stroll.