logo F1online.sk

V sobotu hrozia búrky, čo ak sa kvalifikácia neuskutoční?

Dážď v padoku – Red Bull
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 7. 2020

Hoci sa bude aj tento víkend jazdiť na rovnakom okruhu ako minulý týždeň, na trati budú panovať diametrálne odlišné podmienky ako na Veľkej cene Rakúska. Na sobotu je totižto hlásený silný dážď s vysokou pravdepodobnosťou búrok. Hrozí dokonca aj to, že sa v sobotu nebude vôbec jazdiť.

Čo by sa stalo potom? Michael Masi, riaditeľ pretekov, tímy oboznámil s postupom, podľa ktorého by sa šlo v prípade, keby sa kvalifikácia v sobotu neudiala. Prvá a z pohľadu vedenia pretekov aj najprijateľnejšia alternatíva je presunúť kvalifikáciu na nedeľu ráno.

Ak sa však do nedele rána podmienky na trati nezlepšia dostatočne a ešte stále nebude možné jazdiť, do pretekov budú piloti štartovať podľa poradia z druhého piatkového tréningu.

V McLarene neberú situáciu na ľahkú váhu. Andreas Seidl skonštatoval, že riziko neuskutočnenia kvalifikácie je pomerne vysoké. “Už sme dostali informácie od riaditeľa pretekov, išlo o akési predbežné upozornenie, že hrozí neuskutočnenie zajtrajšej kvalifikácie z dôvodu búrok alebo silného dažďa,” cituje šéfa McLarenu motorsport.com.

“Stále je to otvorené, ale ak by sa neudiala, kvalifikácia by sa uskutočnila v nedeľu ráno. V najhoršom prípade, ak by ani to nebolo pre pretrvávajúce zlé počasie možné, tak by sa namiesto výsledkov kvalifikácie vzali výsledky z druhého tréningu. Na to si dnes musíme dať pozor a zistiť, ako k tomu pristúpime,” dodal Seidl.

Opatrnosti nikdy nie je dosť a v prípade Mercedesu, obhajcu oboch majstrovských titulov, to platí dvojnásobne. “Počasie tu v horách nevyzerá veľmi dobre,” hovorí Toto Wolff. “Môžete mať taký deň, ako dnes, a na nasledujúci totálny lejak. Pravdepodobne na to v druhom tréningu trochu šliapneme pre prípad, že by sa druhý tréning bral ako kvalifikácia. Tu nikdy neviete — zajtra by kvalifikácia mohla byť na vode, čo by bolo vzrušujúce.”