logo F1online.sk

Seidl: Po prvej zákrute môžeme byť prví, no nebudeme skúšať nič hlúpe

Daniel Ricciardo a Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl12. 9. 2021

McLaren sa v posledných troch sezónach vracia späť tam, kam historicky patrí, jeho čakanie na víťazstvo však stále pokračuje. Britský tím naposledy vyhral preteky ešte v roku 2012 v Brazílii, kde zvíťazil Jenson Button. Skončí sa čakanie dnes?

Daniel Ricciardo a Lando Norris do dnešných pretekov odštartujú z druhého a tretieho miesta. Pred sebou budú mať na pole position Maxa Verstappena, za sebou na štvrtej priečke Lewisa Hamiltona.

„Keď štartujete v Monze ako druhý a tretí, tak pri dlhej vzdialenosti do prvej zákruty existuje vždy šanca získať vzduchový vak a možno sa dostať na prvé miesto. Samozrejme, nebudeme skúšať nič hlúpe. Máme konkurencieschopné auto, a môžu sa vyskytnúť príležitosti, ako sa dostať ešte vyššie. Takto pristúpime k celým pretekom,“ povedal šéf McLarenu Andreas Seidl.

V tíme sa však krotia s prehnanými vyhláseniami, aj keď víťazstvo by už veľmi radi privítali. Nesmieme zabudnúť, že McLaren mohol v Monze vyhrať aj pred rokom. Carlos Sainz a Lando Norris v prvom stinte s prehľadom držali druhé a tretie miesto za Lewisom Hamiltonom, ktorý neskôr dostal penalizáciu. V prospech vtedy víťazného Pierra Gaslyho vtedy rozhodlo najmä šťastie a súhra okolností.

„Musíme zostať realistickí z pohľadu vývoja pretekov. Áno, máme šancu udržať za sebou rýchlejšie autá. Zároveň nás však čaká dlhá vzdialenosť do cieľa,“ naznačil Andreas Seidl, ktorý narážal najmä na to, či McLaren bude schopný počas celých pretekov konkurovať Mercedesu či Red Bullu. „Čím je stint dlhší, tým je výhoda Mercedesu a Red Bullu z pohľadu degradácie pneumatík väčšia. Bude veľmi dôležité vymyslieť čo najlepšiu stratégiu, aby sme dokázali minimálne zostať na pozíciách, z ktorých budeme štartovať.“

Daniel Ricciardo v sobotu získal v šprinte cenný bod. McLaren vďaka nemu stiahol stratu v Pohári konštruktérov na tretie Ferrari na 10,5 bodu. V britskom tíme sa aj na dnešné preteky budú pozerať cez optiku súboja s Ferrari, ktoré štartuje z tretieho radu.  

„Bol by som veľmi šťastný, ak by sme dnes večer odišli so solídnym počtom bodov s obomi autami do bitky v Pohári konštruktérov. Zároveň chceme byť pripravení a na správnom mieste, ak príde príležitosť, napríklad aj na najvyšší stupienok. Pre celý tím by to bola skvelá odmena za tvrdú prácu,“ uzavrel Andreas Seidl.