logo F1online.sk

Zostane Alex Albon v službách Red Bullu?

Alex Albon a Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 9. 2021

Alex Albon bol jedným z najžiadanejších artiklov tohtoročnej „silly season“. Napokon ho do svojich služieb získal Williams. Ale čo Red Bull? Nuž, ten bude musieť opustiť, aj keď možno nie tak úplne.

Šéf Mercedesu Toto Wolff v Holandsku prehlásil, že jazdcovi ako je Albon v návrate do Formuly 1 určite brániť nebude. Reagoval tým na slová Christiana Hornera, ktorý naznačil, že Rakúšan môže zo svojej pozície dodávateľa pohonných jednotiek Alexov prestup do Williamsu blokovať. Wolff sa neskôr poopravil a dodal, že Albona ako jazdca Red Bullu do Williamsu určite nepustí. A tak sa zrejme aj stalo, hoci stanovisko Red Bullu pôsobí trochu nejasne.

„Uvoľnili sme Alexa, aby sa mohol stať jazdcom Williamsu v roku 2022. Udržujeme s ním však vzťah, ktorý nám umožní zvážiť ho ako jednu z možností v budúcnosti,“ stojí v stanovisku v Red Bullu, ktorého výklad nie je úplne jednoznačný.

Tím z Milton Keynes však v zásade potvrdil, že Albon neodchádza do Williamsu ako jazdec zmluvne viazaný Red Bullu, čiže by nemal mať status podobný Pierrovi Gaslymu. Nejaká dohoda medzi jazdcom a jeho bývalým tímom však očividne existuje.

Oveľa viac svetla do tohto „vzťahu“ nepriniesol ani boss Williamsu Jost Capito. „Čo vám môžem povedať je, že Alex bude v roku 2022 jazdcom Williamsu. Čo to vlastné znamená, nechávam na vás. Možno sa musíte spýtať Red Bullu, no je pilotom Williamsu, tak to je.“

Twitter/Nicholas Latifi

Albonova kariéra je plná vzostupov a pádov. Po väčšinu svojej juniorskej kariéry podával špičkové výkony a dlhodobo patril k najlepším jazdcom svojho ročníka. Red Bull ho angažoval dokonca dvakrát a po zvážení ich posledných vyjadrení sa dá povedať, že aj dvakrát prepustil. Po dvoch sezónach v Toro Rosso a Red Bulle sa koncom roka 2020 porúčal z Formuly 1 a jeho psychické rozpoloženie pripomínalo odchod Daniila Kvjata v roku 2017.

Avšak podobne ako ruský pretekár, aj rodák z Londýna sa dokáže do Formuly 1 vrátiť. V prestupovom kolotoči figuroval prakticky od začiatku a podľa mnohých bol najlepším dostupným „voľným agentom“ na jazdeckom trhu. O jeho služby mal vraj eminentný záujem Frédéric Vasseur a Alfa Romeo, Alex však napokon zakotví vo Williamse. Zdá sa pritom, že na rozdiel od Gaslyho sa mu podarilo uvoľniť spod vplyvu Helmuta Marka a Red Bullu.

„Môžem povedať, že je jazdcom Williamsu a my budeme rozhodovať o tom, čo smie a čo nesmie,“ reagoval Capito na otázku, či by Red Bull teoreticky mohol povolať Albona do svojich služieb.

Všeobecnému zmäteniu formulovej verejnosti určite nepomohol ani fakt, že Albon sa na prvých fotografiách zverejnených Williamsom objavil v tričku s nápisom AlphaTauri. Capito dokonca dostal otázku, či by sme na jeho monopostoch mohli vidieť logá Red Bullu.

„Kvôli Alexovmu príchodu sme diskutovali o rozličných veciach. To však neznamená, že budú na našom aute. S Red Bullom som dlhé roky spolupracoval. Začalo to koncom 90. rokov počas môjho pôsobenia v Sauberi a odvtedy s nimi udržiavam určité väzby. S chlapcami z Red Bullu sa kamarátim, čo však ešte nič neznamená. Veď uvidíme,“ dodal Capito.

Súvisiace články