logo F1online.sk

Ricciardo o tímovej stratégii: Nezrealizovali sme to dobre

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 9. 2021

Daniel Ricciardo po záblesku zlepšenia z Belgicka opäť nezažil dobrý víkend. Po pretekoch v Holandsku len ťažko hľadal slová. Skutočnosť, že pomohol tímovému kolegovi k bodovému zisku, bola preňho len veľmi, veľmi slabou útechou.

Spomínate si na Monako 2019? McLaren vtedy využil Landa Norrisa ako „zátku“, keď jazdil úmyselne pomalšie, aby za sebou zdržal celý vláčik monopostov. Jeho vtedajší kolega Carlos Sainz si vpredu zatiaľ vyjazdil náskok a po svojej zastávke sa vrátil pred tento vláčik a skončil na šiestom mieste.

O niečo podobné sa McLaren pokúsil v nedeľu. Daniel Ricciardo v 30. kole prezul z mäkkej zmesi na tvrdú. Namiesto snahy atakovať oba monoposty Alpine sa Austrálčan viac zameral na to, aby za sebou brzdil Russella so Strollom. Lando Norris, ktorý zostal na trati dlhšie, vďaka tomu vyšiel na trať pred obomi menovanými, a získal dve pozície k dobru.

Ricciardo však z tejto stratégie nič nezískal, keďže mal oproti Norrisovi staršie pneumatiky, a v závere už bol príliš ďaleko, aby atakoval kohokoľvek pred sebou. Skončil tesne mimo bodov na jedenástom mieste. „Pokúsili sme sa o tímovú stratégiu so zámerom pomôcť Landovi. Nemyslím si, že sme to zrealizovali dobre,“ povzdychol si Daniel Ricciardo.

„Tím má z boxového múriku dobrý prehľad. Pokiaľ videli príležitosť maximalizovať body, tak to treba skúsiť a dôverovať ich zámeru. Po pretekoch si to ešte zanalyzujeme. Mám však pocit, že sme to nezrealizovali perfektne, a celkový výsledok vďaka tomu nebol lepší. Stratil som kvôli tomu nejaký čas. Možno som mohol byť desiaty a Lando jedenásty, no to je celé, neprinieslo nám to napríklad siedme miesto,“ pokračoval skúsený Austrálčan, ktorý mal v úvodných kolách problémy. Najprv nemohol zaradiť na štarte prvý prevodový stupeň, a potom jeho motor varovne zadymil, avšak na jeho šťastie nešlo o nič vážne.

„Na štarte som mal problém so spojkou. Štartoval som druhou rukou, čo do veľkej miery stálo za tým, že som stratil pozíciu voči Russellovi. Vrátil som sa však späť a v prvom kole som získal jedno miesto k dobru. Potom už som bol zaseknutý za obomi Alpine. Snažili sa šetriť pneumatiky, ja som sa snažil zostať s nimi, no akonáhle pridali, nemal som ich rýchlosť. Celkovo je škoda skončiť mimo bodov, no čaká nás Monza, kde budeme, verím, lepší a rýchlejší,“ uzavrel Daniel Ricciardo.

Pre McLaren to bol jeden z najhorších víkendov v sezóne. Britský tím v priebežnom poradí stratil tretiu priečku voči Ferrari, na ktoré stráca 4,5 bodu. „Na jeden bod sme sa poriadne nadreli. Nič sme nenechali na stole a na konci dňa musíme prijať, že dnes nebolo nič lepšie k dispozícii. Ďakujem Danielovi za tímovú hru a snahu maximalizovať naše body. Žiaľ, tentoraz sa nám to nevyplatilo. Musíme rýchlo preskupiť sily a resetovať sa, pretože nás už o pár dní čaká Monza,“ skonštatoval šéf tímu Andreas Seidl.