logo F1online.sk

Ricciardo: Na 75 percent najlepšia kvalifikácia

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl5. 9. 2021

Jedna z najhorších kvalifikácií McLarenu v sezóne. Z biedy ho nijako nevytrhol ani Daniel Ricciardo, ktorý síce na rozdiel od Landa Norrisa postúpil do Q3, no tým sa výpočet pozitív končí.

V Q3 totiž Ricciardo zajazdil až desiaty najrýchlejší čas. Musí štartovať na mäkkej zmesi z Q2, kým piloti hneď za ním budú mať voľný výber pneumatík. Desiate miesto patrí zo strategického pohľadu medzi tie najmenej výhodné na štarte.

„Dá sa povedať, že 75 percent kvalifikácie, teda Q1 a Q2, išli veci dobre. V Q3 som stratil rýchlosť. Naozaj neviem prečo, na aute sme totiž nič nemenili. Prerušenie po červenej vlajke bolo pomerne dlhé, takže sa možno zmenili podmienky na trati. Všetci ostatní však dokázali zrýchliť, my sme boli jediní, ktorí dokonca ešte spomalili. Je to frustrujúce,“ povzdychol si sklamaný Daniel Ricciardo, ktorý v tretej časti zajazdil dokonca pomalší čas než v Q2. Absolútne nemal nárok nielen na obe Ferrari či Alpine, ale napríklad ani na Antonia Giovinazziho.

Dovtedy pritom išli veci skutočne správnym smerom. Austrálčan s prehľadom postupoval z Q1 a Q2. „Až do Q3 som zažíval najlepšiu kvalifikáciu v roku. Časy na kolo som nachádzal pre mňa prirodzeným spôsobom, dokázal som sa zlepšovať v každej jednej zákrute. Cítil som sa skutočne dobre, robil som správne veci. V rozhodujúcom momente som však odjazdil najhoršie kolo celej kvalifikácie. Myslím si, že nám uškodila aj zmena smeru vetra, no musíme skutočne pochopiť, prečo sme zrazu spomalili. Ostatní totiž zrýchlili, čiže v tom mohlo byť okrem vetra aj viac faktorov ako teploty, pneumatiky, spôsob prípravy výjazdového kola a podobne.“

Na Danielovi Ricciardovi bolo poznať sklamanie. V Belgicku skvelým kvalifikačným kolom po nehode Landa Norrisa doslova zachránil McLaren, dnes nedokázal zlepšiť vyhliadky britskej stajne do pretekov. Z desiateho miesta to bude mať nesmierne ťažké.

„Keď skončíte desiaty, ste prvý zdolaný. Pokúsim sa však pozerať aj na pozitíva. Z dneška si viem vziať aj dobré veci. Som rád, že sme na tejto trati. Kiežby všade panovala taká fantastická festivalová atmosféra ako v Holandsku,“ doplnil Daniel Ricciardo.

Zdá sa, že Zandvoort bude pre McLaren o minimalizácii škôd. „Máme za sebou veľmi ťažkú sobotu. Jednoducho bolo náročné vytiahnuť z áut viac výkonu. Daniel dobre postupoval cez Q1 a Q2, v Q3 sa však trápil s gripom. Lando sa ani v jednom z jeho troch pokusov necítil v aute úplne ideálne. Stratil možnosť ešte zabojovať v Q2, no ak by ju aj mal, bolo by to s jeho postupom veľmi tesné,“ vyhlásil šéf tímu Andreas Seidl.

V Holandsku sa mimoriadne ťažko predbieha. Norrisa aj Ricciarda teda zrejme čaká dlhá nedeľa vo vláčiku monopostov v strede poľa. „Povaha okruhu nás stavia do veľmi ťažkej pozície pred pretekmi, keďže vieme, ako sa tu ťažko predbieha. Na druhej strane, videli sme, že na tejto trati sa môže udiať veľa vecí. Našou úlohou je zistiť, z čoho sa môžeme poučiť a čo môžeme zlepšiť, aby sme boli pripravení využiť príležitosti, ktoré sa nám v nedeľu naskytnú,“ doplnil Seidl.