logo F1online.sk

Russell “zavaril” Williamsu: Na takýto scenár nemáme nič pripravené!

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala28. 8. 2021

George Russell v kvalifikácii v Belgicku prekvapil všetkých vrátane svojho tímu. Pred pretekmi ho totižto dostal do situácie, na ktorú si v tíme pamätajú len veľmi matne, a na ktorú nie sú absolútne pripravení: Budú štartovať z prvého radu!

George Russell sa v ňom postaví na druhú priečku, ktorú si vlastnými silami vybojoval v kvalifikácii. Jost Capito, šéf tímu, si musel ešte dlho neveriacky pretierať oči. “Stále tomu nemôžem uveriť,” priznal v rozhovore pre Sky Sports. “Usilovne sme pracovali na stratégii a na tom, ako do toho pôjdeme. V Q3 sme nakoniec ani nemali čo stratiť, mohli sme len vyhrať.”

“Už len dostať sa do Q3 je pre nás obrovský úspech. Potom sme si mohli dovoliť vybrať stratégiu, že všetko vložíme do toho jedného kola a buď to vyjde, alebo nie. A verili sme, že George to dokáže, že aj v takýchto podmienkach to jedno kolo zvládne. Aj z jeho strany to bol neuveriteľný výkon,” vychválil svojho pilota 62-ročný Nemec.

Jeho prípadný odchod bude pre stajňu obrovskou stratou, no na druhej strane Capito konštatuje, že Russell si zaslúži sedačku v top tíme. Po dnešku vraj Toto Wolff nemôže konať inak, len ho do tímu prijať.

“Samozrejme, že by sme si ho chceli ponechať, ale myslím si, že ak sa Toto ešte nerozhodol, tak po tomto dnešnom výsledku je tlak na to, aby šiel do Mercedesu, ešte väčší,” myslí si Capito. “A ja ho veľmi rád uvidím v Mercedese. Na svoj vek má obrovský talent a zaslúži si byť v aute, ktoré má na to, aby vyhralo šampionát. Budeme ho plne podporovať.”

Williams také auto Russellovi určite nebude vedieť ponúknuť, hoci vzostupný trend jeho výkonov je nespochybniteľný. Dnes okrem toho skvele potiahli stajňu aj stratégovia, ktorí už v Q1 správne odhadli, že trať je dostatočne suchá na intermediálky.

“Myslím, že máme veľmi dobré informácie o počasí,” vyhlásil Capito. Na otázku, či je také niečo možné, odpovedal jasne: “V Q1 sme si boli istí, že máme správne pneumatiky, keď sme na trať vyrazili na intermediálkach.”

“A v Q3 nás nevyšlo veľa na trať na gumách do dažďa, len my a Ocon. Georgeovi sme chceli zvýšiť sebavedomie, aby si všetko prezrel na gumách do dažďa. Potom vedel, že to na intermediálkach zvládne, že môže vyjsť na trať a po dvoch zahrievacích kolách sa synchronizovať s ostatnými a všetko vložiť do toho jedného kola. A zafungovalo to,” zdôraznil. Russell mal vďaka tomuto rozhodnutiu o čosi čerstvejšie pneumatiky ako konkurencia.

Teraz bude kľúčové, aby to Williams v nedeľu premenil na čo najväčší počet bodov. Ako to spraví, momentálne netuší. “To zatiaľ nevieme! Budeme analyzovať počasie a pôjdeme skrátka do toho. Zatiaľ je však skoro na to, aby som vám k tomu niečo povedal, pretože sme si ešte nikdy nepripravovali stratégiu k takémuto kvalifikačnému výsledku,” priznal Capito otvorene. “Teraz máme nejaký čas na to, aby sme to prebrali a našli nejaké riešenie.”

Williams bude v noci určite veľmi usilovne pracovať, po Maďarsku si totižto pripísal ďalší povzbudivý výsledok, po ktorom všetci radi pridajú do kroku. “Tá vzpruha prišla v Maďarsku, kde sme získali body. Ísť do letnej prestávky s bodmi, s najlepším výsledkom od roku 2017, bolo pre náš tím veľmi dôležité. Po návrate sme vysoko motivovaní. Vieme, že ak si chceme to ôsme miesto udržať, tak budeme potrebovať viac bodov. Nemôžeme sa uvoľniť a oddychovať.”

Capito uzavrel dnešný rozhovor slovami: “Je lepšie sa usmievať v daždi ako plakať, keď je slnečno!”

Súvisiace články