logo F1online.sk

Budkowski: Bavili sme sa s možnými záujemcami o Formulu 1

Marcin Budkowski
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 8. 2021

Vo Formule 1 máme od roku 2017 na rošte desať tímov, čo je podľa mnohých nutné minimum. Za tie roky sa viackrát špekulovalo o príchode nových stajní, avšak žiadna z nich nemá v súčasnosti do Formuly 1 blízko. To by sa však mohlo zmeniť, keďže F1 má vďaka rozpočtovému stropu a spravodlivejšej deľbe príjmov nakročené k tomu stať sa omnoho udržateľnejším podnikaním. Potvrdil to aj šéf Alpinu Marcin Budkowski.

Ten v jednom zo svojich posledných rozhovorov potvrdil, že jeho tím bol v poslednom období v kontakte s viacerými záujemcami o Formulu 1, pričom niektorí z nich zostali verejnosti skrytí. Poľský inžinier tiež povedal, že o tento šport je veľký záujem.

„Existujú ľudia, ktorí majú záujem o vstup do tohto športu,“ povedal výkonný riaditeľ Alpinu Marcin Budkowski, ktorého cituje The Race. „Niektorí svoj záujem potvrdili verejne a hovorilo sa o nich v tlači, niektorí o publicitu nestáli a nechceli sa ukazovať na verejnosti.“

„O Formulu 1 sa zaujíma mnoho ľudí, pretože je to skvelý šport, verme, že vďaka rozpočtovému stropu a spravodlivému rozdeleniu príjmov sa stane udržateľným a možno aj výnosným biznisom.“

„Čiže áno, je o to veľký záujem. Aj my sme sa bavili s možnými záujemcami, avšak zatiaľ bez výsledku. Nie je to ľahké, FIA musí vyhlásiť tender a potom prebehnúť celý ten proces. Ak sa však objaví dobrý projekt so solídnym financovaním a šikovným prístupom pri budovaní nového tímu, potom sme otvorení diskusii. Budeme ochotní niečo také podporiť ako dodávateľ pohonných jednotiek a pohonného ústrojenstva,“ vyhlásil Budkowski.

„Nie je ľahké vybudovať tím Formuly 1 a nie je ľahké vo Formule 1 súťažiť s už existujúcimi tímami. Avšak začínať od úplných základov vyžaduje ohromné úsilie,“ dodal rodák z Varšavy.