logo F1online.sk

Autosport: Formulu E opúšťa aj Mercedes

Stoffel Vandoorne a Nyck de Vries
© Mercedes-EQ Formula E Team
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2021

Elektrický šampionát Formula E má ďalší problém. Séria, ktorá si svoj imidž vybudovala na technologickom prínose pre svetový automobilizmus, čelí nezáujmu zo strany automobiliek. Sezóna 2020/21 bude poslednou pre Audi a BMW a ročník 2021/22 bude podľa magazínu Autosport labuťou piesňou Mercedesu.

Audi a BMW svoj odchod oznámili koncom minulého roka. Nijako pritom neskrývali, že pôsobenie vo Formula E nenaplnilo ich očakávania, či už po technologickej alebo marketingovej stránke. Sezóna 2022/23 bude prvou, v ktorej fanúšikovia uvidia nové monoposty tretej generácie. Nové auto však do tejto sezóny nepostaví nemecká automobilka Mercedes. Tá vyslala šampionátu nótu, ktorou žiada o objasnenie „dôležitých detailov týkajúcich sa štruktúry šampionátu“.

Automobilka ešte nič oficiálne nepotvrdila, avšak očakáva sa, že sa zo série stiahne na základe rozhodnutia predstavenstva Daimleru.

„Už sme sa rozhodli,“ povedal o budúcnosti Mercedesu vo Formule E Toto Wolff. „Ak Mercedes odíde, pričom netvrdíme, že sa tak stane, potom musíme zapracovať na nejakej alternatívnej stratégii.“

„Nie sme súčasťou motoršportu preto, že radi súťažíme a radi jazdíme dookola na okruhu, ale v prvom rade je pre nás marketingovou platformou. Každá naša činnosť je neustále vyhodnocovaná z hľadiska svojho prínosu a každá platforma má pre Mercedes-Benz prinášať nejaké benefity,“ hovorí Wolff.

„Povedzme, že okrem marketingovej hodnoty, ktorú prináša, je to tiež o transfere technológií. Tieto dva prvky musia ísť ruka v ruke, technológia a marketing zároveň. A toto všetko je neustále prehodnocované,“ dodal Rakúšan.

Čo bude s tímom ďalej zatiaľ nevedno. Hovorí sa, že by mohol prejsť do súkromných rúk a pokračovať v činnosti. V stajni sa stretlo niekoľko zaujímavých osobností, napríklad bývalý pretekový inžinier Nica Rosberga Tony Ross alebo niekdajší technický riaditeľ Renaultu v F1 Nick Chester.

„Máme plne funkčný tím, na ktorý môžeme byť hrdí v sérii, ktorá je naozaj zábavná. Máme takisto určitý stupeň zodpovednosti voči tímu i celému šampionátu,“ povedal Wolff.

Kým pre Audi a BMW je nedeľné podujatie FE v Berlíne derniérou, Mercedes bude pokračovať aj v budúcej sezóne, ktorá bude jeho treťou a zároveň poslednou.

Súvisiace články