logo F1online.sk

Alonso: Svoje 23-ročné ja by som porazil jednou rukou

Fernando Alonso
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2021

Kedy začne byť pilot Formuly 1 limitovaný vekom? Odpovedať na túto otázku v roku 2021 nie je jednoduché, no možno nám čo to napovedia výkony súčasných veteránov sveta F1. Taký Fernando Alonso si myslí, že by mohol vo Formule 1 zotrvať do roku 2024 a ani potom neplánuje zavesiť kombinézu na klinec. Ako príklad môže poslúžiť aj Brazílčan Hélio Castroneves, ktorý dokázal vyhrať legendárne a extrémne náročné Indy 500 vo veku 46 rokov.

Alonso bude na otázky o svojom veku odpovedať asi až do dňa, keď pretekársky život naozaj zanechá. Španiel však skrátka nemá časový harmonogram, motoršport ho baví a mieni ďalej pretekať.

„Moje pocity sú zrejme úplne opačné ako u ľudí vonku,“ povedal Alonso. „Toto nie je Tour de France, olympijské hry alebo futbal, kde ste v 23. rokoch na vrchole svojej výkonnosti. Ak by som pretekal proti svojmu 23-rčnému ja, porazil by som ho jednou rukou.“

„Neplatí, že čím ste mladší, tým ste rýchlejší. Takto stopky nefungujú. Sú ľudia, ktorí chcú vidieť nové mená, chcú nové nádeje a chcú sa zbaviť niektorých mien, ktoré vidia každý víkend. Ja to však vidím tak, že budem pretekať ešte veľmi dlho, či už vo Formule 1 alebo mimo nej. Pokúsim sa naplniť aj niekoľko ďalších cieľov mimo F1 a verím, že sa stanem najkompletnejším jazdcom v dejinách motoršportu,“ povedal Alonso.

Ten ešte nemá zmluvu na budúci rok. Pôvodné informácie hovorili, že s Alpinom podpísal viacročný kontrakt, no napokon to bola ročná zmluva s opciou na ďalší rok. Jeho tímový kolega Esteban Ocon už zmluvu predĺžil a v najbližších týždňoch očakávame aj potvrdenie Alonsa. Španiel sám potvrdil, že vlani sa tímom dohodol veľmi rýchlo. Niečo podobné sa dá očakávať aj teraz.

„Príliš sme nevyjednávali. Bol som spokojný s podmienkami, aké mi tím ponúkol. Nebola medzi nami žiadna diskusia o plate alebo o niečom podobnom. Som tu, aby som podával výkony a pomohol tímu, nie o čokoľvek žiadal. Už nie som v tej fáze svojej kariéry, kedy môžem o niečo žiadať,“ prehlásil „El Nano“.