logo F1online.sk

Alonso: S Lewisom sme nemali problémy, tím to nezvládol

Lewis Hamilton a Fernando Alonso
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 8. 2021

O tom, čo všetko sa udialo v McLarene v roku 2007, sa toho popísalo veľmi veľa. Vtedy čerstvý dvojnásobný majster sveta Fernando Alonso zrejme ani sám nečakal, aké vyrovnané to bude medzi ním a nováčikom Lewisom Hamiltonom. Britský mladík si však tím rýchlo získal na svoju stranu a svojimi výkonmi sa Alonsovi dokázal vyrovnať. Výsledkom bola interná katastrofa.

Zdržanie Hamiltona v boxoch v Maďarsku či rozdávanie úplatkov mechanikom sú škvrnami na Alonsovej kombinéze. Na druhej strane, mnohí ľudia v McLarene Fernanda obviňovali, že práve on svojim „bonzovaním“ spustil aféru Spygate, čo nebola pravda. Takéto kontroverzie sú síce veľmi nepríjemné, no na konci dňa záleží hlavne na tom, kto získa titul. Ten mal McLaren prakticky vo vrecku, no napokon mu ho senzačne uchmatlo Ferrari s Kimim Räikkönenom.

„Lewis vletel do Formuly 1 ako tsunami. Mal talent a schopnosti, s ktorými sa okamžite dostavili aj výsledky,“ spomína Alonso s odstupom štrnástich rokov pre Sky Sports. „Pre každého to bolo veľmi intenzívne a veľká výzva.“

„Ak sa obzriem späť – a myslím, že Lewis to bude cítiť rovnako –, tak sme medzi sebou nemali problémy. Bol to naozaj tvrdý súboj, ale férový. Úprimne si myslím, a on asi bude súhlasiť, že tím danú situáciu nezvládol,“ spomína Alonso.

„Nechcem samozrejme obviňovať Rona Dennisa, nechcem obviňovať nikoho konkrétneho v McLarene, ale tím a jeho manažment bol veľmi mladý, veľmi ambiciózny a v podstate nás nemal kto viesť,“ dodal španielsky matador.

Ten si toho vo Formule 1 preskákal naozaj dosť. Jazdil dvakrát za McLaren a za Renault (ak rátame aj tím Alpine) dokonca trikrát. Má skúsenosti aj z rôznych ďalších šampionátov ako IndyCar, WEC alebo dokonca Dakar.

„Mám ambíciu v tom pokračovať. Chcem naplniť viacero cieľov,“ hovorí Alonso. „Indy 500 je stále lákavé, takisto Dakar aj ďalšie kategórie. Pokúsim sa stať jedným z najkompletnejších jazdcov v motoršporte.“