logo F1online.skF1online.sk

Verstappen to má ťažšie, nie je Brit. Alonso vysvetľuje svoje slová

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 8. 2021

Fernando Alonso počas Veľkej ceny Maďarska pridal na margo tohtoročného boja o titul zaujímavú poznámku. Maxovi Verstappenovi vraj šampionátové ťahanice znepríjemňuje fakt, že je Holanďan a nie Brit. Čo tým presne myslel? Fernando Alonso teraz objasnil svoje vyjadrenia.

Sobotňajšiu pokvalifikačnú tlačovú konferenciu poznačil výbuch Maxa Verstappena, ktorý hneď v úvode odmietol akékoľvek otázky v súvislosti s ním a Lewisom Hamiltonom, ktoré by sa čo i len náznakom týkali ich predchádzajúcej kolízie.

Verstappenov hnev bol evidentný a Fernando Alonso neskôr prezradil, že s pilotom Red Bullu súcití. “Nevidel som tú tlačovú konferenciu, ale pravdepodobne viem, čím si momentálne prechádza. Hlavne Max, pretože je mladší a bojuje s legendou, šampiónom. Nie je Brit, takže to vždy bude mať ťažšie.”

Ako to Alonso myslel? Na to sa ho spýtal motorsport.com. “Keď to tu začne vrieť alebo hrozí, že sa boj o titul zrazu začne dramatizovať, tak sa ukáže, aké veľmi britské je toto prostredie.”

“Takmer všetky tímy sú britské, väčšina novinárov a televíznych štábov je takisto britských. Dá sa pochopiť, že tu existuje istá preferencia pre chlapíka z vašej krajiny, aby mohol pokračovať vo víťazení,” myslí si španielsky rodák.

Alonso vie, o čom hovorí. Viackrát na vlastnej koži zažil, aké je to byť v nemilosti britskej tlače. “Vždy som mal rovnaký pocit: Keď som pretekal proti britským chlapcom, tak to vždy vyzeralo tak, že ja som bol tým zloduchom. Tak ma chceli vykresliť. Keď som zbadal ten moment v Silverstone a začul som, aké otázky následne dostal Verstappen od britských médií, veľmi dobre som pochopil jeho postoj.”

Azda najznámejší incident, po ktorom sa s výrazným prispením britských médií stal Alonso nepriateľom národa, bola kvalifikácia na Veľkú cenu Maďarska 2007. Z nej si všetci pamätajú na to, ako Fernando Alonso zostal stáť vo svojom boxe, zatiaľ čo za ním čakal Lewis Hamilton a prichádzal o drahocenný čas. Hrozilo mu, že do svojho posledného kola nestihne vstúpiť.

Napokon to ani nestihol, chýbalo mu päť sekúnd, Alonso prešiel len tesne pred šachovnicou. V britskej najmä bulvárnej tlači bol jasným vinníkom toho Fernando Alonso. “Alonso sabotoval Hamiltonovu pravdepodobnú pole position,” písalo sa. “Vypočítavo ďalších desať sekúnd sedel vo svojom boxe napriek tomu, že jeho pneumatiky už boli vymenené a lízatko zodvihnuté, a čakal, zatiaľ čo čas plynul. Čas vypršal ešte skôr, ako mladík dokázal zajazdiť posledné kolo. Skončil druhý za Alonsom.”

A tak sa stalo, že väčšina ľudí zabudla na fakt — prípadne o ňom ani netušila —, že celú kontroverziu začal Lewis Hamilton, ktorý v úvode kvalifikácie nerešpektoval tímovú dohodu. Podľa nej mal ako prvý vyraziť na trať Fernando Alonso, no Hamilton ho nečakane predbehol. Na žiadosti tímu, aby pozíciu vrátil, nereagoval. Alonsovo čakanie v boxoch bolo len sladkou odplatou, za ktorú však i on zaplatil. Na štarte prišiel o päť pozícií.

Na skutočný príbeh VC Maďarska 2007 a pohľad Marka Priestleyho sme sa pozreli v tomto článku.

To bola len jedna z Alonsových skúseností s britskými médiami. Alonso napríklad v roku 2011 reagoval na fámy, že v jeho tímoch všetko funguje harmonicky len dovtedy, kým je on jasnou tímovou jednotkou. Akonáhle začne jeho kolega vystrkovať rožky, Alonso mu vraj poriadne uberie kyslík.

Vtedy to pilot Scuderie Ferrari označil za fabuláciu britskej tlače, ktorá sa však dobre uchytila medzi ľuďmi. “Takéto všeobecné presvedčenie sa začalo tvoriť v roku 2007. Dôvodom bolo, že nás tým zamorili médiá, najmä britské.”

“Vo Formule 1 som jedenásť rokov. Desať z nich som bol dokonalý profesionál. Inžinieri, mechanici a ani tímoví kolegovia nemohli povedať ani slovo proti môjmu profesionalizmu,” pokračuje a opisuje, kedy nastal zlom: “V roku 2007, v McLarene, anglická tlač týždeň čo týždeň narúšala náš vzťah, ktorý nebol zlý. Toto viedlo k vytvoreniu takého obrazu o mne.”

Čaká Maxa Verstappena podobný osud? Alebo sa už taký proces spustil? Do konca sezóny sa ešte môže udiať čokoľvek…

Súvisiace články

Diskusia