logo F1online.sk

Vettel: Myslel som si, že Michaela nik neporazí. A potom ho Fernando začal

Fernando Alonso
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2021

Fernando Alonso vo štvrtok pred Veľkou cenou Maďarska oslavuje okrúhlu štyridsiatku. Pri tejto príležitosti sa dočkal nielen mnohých blahoželaní, niektorí piloti si spolu s ním zaspomínali aj na jeho kariérne začiatky. Taký Sebastian Vettel Alonsa poriadne vychválil so slovami, že ide o jeden z najväčších talentov v histórii Formuly 1.

Od prvého víťazstva Fernanda Alonsa uplynulo už osemnásť rokov, zhodou okolností to debutové získal práve na Hungaroringu. Vtedy to bol stále len pomerne neznámy rodák zo španielskeho Ovieda, ktorý svoju kariéru štartoval za najväčšej slávy Michaela Schumachera. Netrvalo to však dlho a práve tento mladík začal porážať legendu Ferrari.

Alonso počas svojej kariéry bojoval o šampionátové víťazstvá aj s Kimim Räikkönenom, Lewisom Hamiltonom či Sebastianom Vettelom. Nuž a práve s posledným menovaným, ktorému nedokázal uchmatnúť tituly v posledných pretekoch ročníkov 2010 a 2012, sa stretol na maďarskej tlačovke.

Sebastian Vettel na nej najskôr uviedol, že ho návrat Fernanda Alonsa do F1 potešil. “Už na prvých tohtoročných pretekoch, na ktoré sa Fernando vrátil, sme zviedli súboj koleso na koleso. V kokpite som sa usmieval, pretože som sa tento rok tešil na viac takých momentov. A myslím si, že sme ich pár zažili.”

“Vždy ma bavilo pretekať s Fernandom,” pokračoval štvornásobný šampión a vzápätí zalovil v pamäti. “Vyhral tu v roku 2003, ja som sedel pred televízorom a pamätám si na to, keď vyhral. Myslím si, že jeho talent je nespochybniteľný, jeho zručnosti na trati patria medzi najlepšie, aké tento šport zažil.”

“A tiež dokázal niečo, o čom som si myslel, že je nemožné; porazil Michaela. Keď som totižto vyrastal, hovoril som si, že Michael je jednotkou a je nemožné ho poraziť. A Fernando ho potom začal porážať. Toto je veľký úspech.”

“Mal navyše nesmierne dlhú kariéru, jazdil v toľkých rôznych autách — je mi potešením, keď s ním pretekám a bojujem na trati,” usmieval sa rodák z Heppenheimu.

Na spoločnej tlačovke Fernanda Alonsa a Sebastiana Vettela sme mohli vidieť aj vtipný moment. Vettel si na ňu priniesol vystreľovacie konfety, ktoré chcel “odpáliť” v momente, keď Alonsovi zagratuloval Tom Clarkson, moderátor tlačovej konferencie. Nemec si však neuvedomil, z ktorej strany konfety vystrelia. Možno sa mal najskôr poradiť so skúsenejším Alonsom…

Ten neskôr priznal, že nikdy by si nebol povedal, že v štyridsiatke sa ešte bude preháňať po okruhoch Formuly 1. A to s jazdcami, ktorí sú od neho o polovicu mladší.

V každom prípade ho roky navyše na trati netrápia. “Cítim sa dobre, určite nemám pocit, že by som mal 40 rokov,” pousmial sa Alonso. “Je to len číslo, ale aj mňa prekvapuje, keď ho vidím, keď ho vidím všade v našom motorhome. Tím mi totižto veľmi pekne ozdobil moju miestnosť a tiež jedálenský priestor.”

“Je to väčšie číslo, než na aké sa cítim, ale taká je realita. Žijete len v prítomnosti, v takom veku nemyslíte príliš na budúcnosť a koncentrujete sa len na súťažný víkend. Neviete si sami seba predstaviť o také dva alebo tri roky,” doložil.