logo F1online.sk

„Osobné útoky“ zo strany Red Bullu boli za čiarou, tvrdí Wolff

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 7. 2021

Emócie po Veľkej cene Veľkej Británie a incidentu z prvého kola nám síce už trochu opadli, avšak budúci víkend v Maďarsku môžeme očakávať pokračovanie mediálnej vojny. Red Bull po strašidelnom vypadnutí Maxa Verstappena a strate 25 bodov zahájil mediálnu ofenzívu, čo sa za danej situácie dá pochopiť. Podľa šéfa Mercedesu Tota Wolffa je takáto reakcia pochopiteľná, avšak mala by mať aj svoje hranice.

Christian Horner, Helmut Marko, Max Verstappen i Jos Verstappen toho povedali viac ako dosť. Marko volal po zákaze štartu pre Hamiltona, Horner zas označil jeho víťazstvo ako „prázdne“ a dúfa, že „Lewis je so sebou veľmi spokojný“. Na slová všetkých zúčastnených teraz reagoval aj sám šéf Mercedesu.

„Myslím, že sa to dá pochopiť. Vládne tu veľká konkurencia a celá tá situácia bola veľmi nepríjemná. To dokážem pochopiť,“ povedal Wolff pre Motorsport.com. „Napriek tomu si však myslím, že použitý jazyk a snaha posunúť to do osobnej roviny, bola na takej úrovni, akú tento šport ešte nevidel.“

Povedaného toho bolo naozaj mnoho. Tvrdá reakcia Christiana Hornera a Helmuta Marka sa dala očakávať, avšak servítky si tentoraz nebrali ani Max Verstappen a jeho otec Jos. Pilot Red Bullu označil oslavy Lewisa Hamiltona a jeho tímu ako „nešportové“ a „neúctivé“, keďže on po tvrdej nehode stále čelil neistote ohľadne svojho zdravotného stavu. Olej do ohňa pridal aj Jos, podľa ktorého Wolff Verstappenovcom neustále telefonoval a „natieral im med okolo úst“, pričom samozrejme narážal na možný prestup Maxa do Mercedesu. Avšak po ťažkej nehode sa neozval, aby sa uistil, že je všetko v poriadku. „Ukázal sa, aký má charakter. Už nám ani volať nemusí,“ odkázal Verstappen starší.

„Chápem, že takáto nehoda vyvolá emócie, chápem aj emócie zo strany otca, pravdepodobne by som na to reagoval rovnako. Určite by som však použil iný jazyk,“ odkazuje Wolff.

Holandské médiá v stredu priniesli informáciu, že Hamilton prvýkrát od nehody kontaktoval Verstappena. Na to nadväzuje aj Wolff, ktorý sa plánuje spojiť s Red Bullom. Od incidentu už uplynulo niekoľko dní a situácia sa trochu upokojila.

„Myslím, že keď emócie trochu opadnú, pokúsime sa v záujme Formuly 1 obnoviť náš profesionálny vzťah. Zatiaľ však neprebehli žiadne diskusie a ani to nebolo potrebné,“ hovorí Wolff, ktorý priniesol aj nejaké správy o Lewisovi Hamiltonovi.

„Ak mám byť úprimný, tak je dosť uvoľnený. Táto situácia je polarizujúca a niektoré komentáre to posunuli do veľmi osobnej roviny a vybičovali ju ešte viac. Vo všeobecnosti je však v pohode,“ povedal Wolff.

„Kontroverzie a polarizácia sú pre tento šport dobré. Animozita je však už za čiarou. Na druhej strane nech to každý posúdi ako sám chce. Šampionát je dlhý a každý ešte potrebuje veľmi, veľmi veľa bodov. Musíme sa sústrediť na seba a nájsť lepšiu výkonnosť. Kontroverzia je skôr vonkajšia vec, na nás ako organizáciu to nemá vplyv,“ uzavrel rodák z Viedne.