logo F1online.sk

Vettel avizuje, že pravidlá nikto nedodržiaval, Alonso ho z incidentu neviní

Incident medzi Fernandom Alonsom a Sebastianom Vettelom
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 7. 2021

Záver druhej časti kvalifikácie na Veľkú cenu Rakúska nám okorenil dramatický incident medzi odvekými rivalmi Fernandom Alonsom a Sebastianom Vettelom. Španiel sa so svojim Alpinom rútil v rýchlom pokuse do záverečnej sekcie zákrut deväť a desať, no priamo uprostred „desiatky“ sa rozbiehal na svoje rýchle kolo Sebastian Vettel. Nehode sa obaja tesne vyhli. Jeden bol po kvalifikácii poriadne naštvaný, druhého zrejme neminie trest.

Tento úsek je zvlášť v kvalifikácii veľmi nebezpečný a hrozia tu kolízie. Aj v minulosti sme už boli svedkami početných incidentov, ktorým sa riaditeľstvo pretekov pokúsilo zabrániť. Michael Masi vydal nariadenie, že jazdci nesmú v úseku medzi zákrutami deväť a desať spomaľovať alebo zahrievať pneumatiky. Práve v tomto mieste narazil rýchlo idúci Alonso na pomaly idúceho Vettela.

„Zbadal som Fernanda vo svojom spätnom zrkadle a až potom som dostal informáciu do vysielačky. Snažil som sa mu vyhnúť, ale nedokážem sa len tak vypariť,“ opísal incident zo svojho pohľadu Vettel, ktorý sa posťažoval, že inštrukcie riaditeľstva pretekov boli v kvalifikácii len bezcenným kusom papiera.

„Koniec koncov, každý predbiehal a spomaľoval v mieste, kde sme sa dohodli, že to nikto nemá robiť. Neviem, čo som v danom momente mal urobiť inak,“ dodal Vettel, ktorý samozrejme čelí takmer istej penalizácii.

„Ak budem potrestaný ja, potom by mali byť potrestaní aj ostatní, pretože všetci spomalili v posledných dvoch zákrutách. Dohodli sme sa pritom, že tam nebude spomaľovať nikto,“ dodal Vettel.

Ten krátko po incidente vyčítal svojmu inžinierovi, že ho na blížiaceho sa Alonsa neupozornil. Seb sa svojmu niekdajšiemu rivalovi ospravedlňoval, avšak už toho veľa nezmôže. Za chybu tímu zaplatí stratou miest na štarte on.

A čo na to Alonso? Ten sa do vysielačky poriadne hneval a nadával. Kvôli tomuto prišiel o takmer istý postup do Q3 a zajtra odštartuje až štrnásty. Fernando sa pritom ukazoval v dobrej forme, v Q1 skončil na výbornom treťom mieste. Po vystúpení z auta v garáži naštvane búchal do všetkého naokolo.

„Myslím, že sme v kvalifikácii ešte nikdy neboli takí rýchli,“ povedal nahnevaný Alonso. „V Q1 sme boli tretí, myslím, že v Q2 sme mohli byť na štvrtom alebo piatom mieste a potom v Q3 na piatom alebo šiestom, keďže sme mali k dispozícii dve čerstvé sady pneumatík. Náš víkend to teda veľmi zásadne ovplyvní, pretože sme si pneumatiky na sobotu a nedeľu rozdelili. Zdá sa, že náš víkend skončil.“

Na margo prípadného trestu pre pilota Aston Martinu, Alonso povedal: „To bude mať vplyv na nich, nie na nás. Náš víkend to kompletne zmenilo. Nemyslím si, že Seb mohol z kokpitu urobiť niečo inak, pretože ako jazdec sa plne spoliehate na svojho inžiniera. Takže to padá skôr na jeho tím než na Sebastiana samotného.“

Súvisiace články