logo F1online.sk

Verstappenovu oslavu nabudúce nebudeme tolerovať, hovorí Masi

Max Verstappen v cieli VC Štajerska 2021
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala28. 6. 2021

Max Verstappen mal po nedeľných pretekoch skvelú náladu. V aute sa podľa svojich slov cítil perfektne, navyše zvíťazil, nuž keď pretínal cieľovú čiaru, chcel svoj triumf poriadne osláviť. Riaditeľ pretekov ho však upozornil, že takáto oslava v budúcnosti nezostane bez následkov.

Holanďan po jasnom víťazstve a s obrovským viac ako polminútovým náskokom pred Lewisom Hamiltonom na cieľovej rovinke spomalil, ba takmer zastal. Pred svojimi mechanikmi a ďalšími ľuďmi z boxov párkrát pretočil svoje zadné kolesá a na trati zanechal dlhú čiernu šmuhu.

V priamom prenose to sledoval aj riaditeľ pretekov Michael Masi, ktorý “okamžite, keď sa to stalo” začal celú vec prešetrovať. “Nebola to ideálna situácia. Preto som sa okamžite spojil s tímom a povedal som im, že toto je niečo, čo v budúcnosti nebude tolerované.”

O popretekových oslavách čo-to hovoria aj Športové pravidlá Formuly 1. Tie pilotom prikazujú sa do parc fermé dostaviť bez zbytočného zdržovania. Víťazstvo však môžu začať oslavovať už na trati, no nemali by túto oslavu neúmerne naťahovať.

Okrem toho musí pilot splniť tri podmienky. V prvom rade musí výsledok osláviť “bezpečne a tak, aby neohrozil žiadneho pilota či pracovníka”, počas osláv nesmie konať spôsobom, ktorý by mohol vyvolať otázky ohľadom legálnosti monopostu, a zároveň nesmie odďaľovať pódiovú ceremóniu.

Ostatné dve podmienky Verstappen neporušil, bolo teda jeho spomalenie nebezpečné? Lewis Hamilton naňho síce v cieli stratil 35 sekúnd, čiže teoreticky mal mať za sebou veľa voľného miesta, no musíme pamätať i na to, že priamo za Verstappenom sa mohli objaviť piloti o kolo pozadu, ktorých súboj by sa tiahol až po cieľovú čiaru.

Ľahko by sa totižto mohlo stať niečo podobné ako v roku 2015, keď zhodou okolností práve na Red Bull Ringu nabral Nicholas Latifi Roberta Merhiho, keď ešte jazdili vo Formule Renault 3.5.