logo F1online.sk

Ricciardo: Celá práca vyšla navnivoč

Daniel Ricciardo
© McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl27. 6. 2021

Daniel Ricciardo dnes skončil trinásty, kým Lando Norris piaty. Dnes „v tom“ však bol Ricciardo vo veľkej mierne nevinne. Preteky mal rozbehnuté veľmi dobre, avšak doplatil na náhlu stratu výkonu pohonnej jednotky Mercedes, ktorá ho odsúdila na boje v druhej desiatke…

Austrálčan mal výborný štart, získal štyri pozície k dobru. Na strednej zmesi pneumatík jazdil na deviatom mieste a pred Carlosom Sainzom, ktorý mimochodom na rovnakej stratégii obsadil šiestu priečku.

Zrazu však pocítil stratu výkonu a v priebehu polovice kola prišiel o všetko, čo získal na štarte. Opäť bol trinásty v tzv. DRS vlaku, v ktorom sa predbieha len veľmi ťažko.

„Mal som skvelý štart a dostal som sa do veľmi dobrej pozície na strednej zmesi pneumatík. Bol som pred Sainzom, ktorý bol na rovnakej stratégii, čiže som v cieli mohol atakovať piate či šieste miesto. Zrazu prišla strata výkonu. Vyriešil som to na volante, ale všetko, čo som získal, som stratil,“ povzdychol si Daniel Ricciardo, ktorý po pretekoch nevedel, čo presne spôsobilo stratu výkonu.

„Ešte presne neviem, čo sa stalo. Veľa áut si hľadalo čistý vzduch kvôli chladeniu, takže to možno bolo spojené s teplotami. To by bol môj prvý odhad, no nie som si istý. Je ťažké to prijať, sú to veci mimo našej kontroly. Bolo bolestivé vidieť, že celá práca vyšla navnivoč, keď všetci okolo mňa prešli a mohol som im akurát tak zamávať,“ pokračoval Austrálčan. Pre McLaren to bola vôbec prvá porucha pohonnej jednotky Mercedes počas obnoveného partnerstva.

McLaren ešte skúsil natiahnuť Ricciardov prvý stint na strednej zmesi, aby mu dal v závere výhodu čerstvejších tvrdých pneumatík. Vyšlo mu to však len na trinástu pozíciu, keď šance na postup vyššie skomplikovali aj modré vlajky, ktoré mu kázali pustiť Bottasa.

„V špinavom vzduchu sa ťažko predbiehalo. Preteky už boli v podstate stratené. Celý tento víkend išiel od desiatich k piatim. Teším sa, že dnes odtiaľto vypadnem a budúci týždeň prídem s čerstvým prístupom. Snáď sa naše šťastie otočí,“ uzavrel Ricciardo.

McLaren sa ospravedlnil svojmu jazdcovi za technickú poruchu. „Odchádzame so zmiešanými pocitmi a cítime, že sme dnes nevyužili našu príležitosť. Daniela po skvelom štarte a posune na deviate miesto postihla dočasná strata výkonu, kvôli čomu ho predbehli štyri autá. V tej chvíli sa jeho preteky prakticky skončili. Daniel, prepáč nám to,“ vyhlásil šéf tímu Andreas Seidl.