logo F1online.sk

Verstappen nedal Mercedesu žiadnu šancu, v Štajersku vyhral systémom štart-cieľ

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala27. 6. 2021

Max Verstappen má za sebou víkend ako z rozprávky. Jasne ovládol kvalifikáciu na Veľkú cenu Štajerska a v pretekoch pokračoval v tom, čo v sobotu začal. Mercedesu nedal žiadnu šancu a prakticky celé preteky si držal bezpečný náskok. Do cieľa dorazil s obrovskou časovou výhodou.

Druhú priečku si z VC Štajerska odnáša Lewis Hamilton, ktorý sa v samotnom závere rozhodol zájsť do boxov a zajazdiť najrýchlejšie kolo pretekov, za ktoré dostal cenu útechy v podobe extra majstrovského bodu. A spravil dobre, pred zastávkou na Verstappena strácal viac ako osemnásť sekúnd.

Na pódiu sa objavil aj Valtteri Bottas. Fín sa po treste prepracoval cez Landa Norrisa a vďaka chybe mechanikov Red Bullu aj cez Sergia Péreza, ktorý už nedokázal odpovedať.

Zrekapitulujme si preteky pekne od začiatku:

Samotný štart bol pokojný, piloti aj z prvej zákruty odchádzali v takom poradí, v akom sa zoradili pod červenými svetlami. Najlepšie odštartoval Sergio Pérez, ktorý sa na rýchlosť 200 km/h dostal už za 4,4 sekundy. V prvej zákrute sa natlačil vedľa Landa Norrisa, no tomu sa vďaka lepšiemu výjazdu podarilo vrátiť na tretiu priečku.

Rútiac sa po tej istej rovinke Charles Leclerc trafil ľavú zadnú pneumatiku Pierra Gaslyho, čím si zničil krídlo a okamžite musel zamieriť do boxov na výmenu, a na monoposte AlphaTauri spôsobil defekt.

Gasly o pár stoviek metrov neskôr pocítil, že mu prestáva držať ľavá zadná pneumatika a postupne spomaľoval. V tretej zákrute však ťukol do Antonia Giovinazziho, ktorého roztočil. O moment trafil ešte aj Nicholasa Latifiho a spôsobil mu defekt.

Dobre odštartoval i Daniel Ricciardo a ocitol sa v prvej desiatke, no o pár kôl neskôr vo vysielačke zahlásil, že prichádza o výkon. Zrejme kvôli problému na pohonnej jednotke spadol späť na trinástu priečku. Následne inžinieri problémy opravili a Austrálčan pokračoval tesne naháňajúc vláčil piatich jazdcov, v ktorom sa vyvážal George Russell na ôsmom mieste.

Na tretej priečke sa dlho vyhrieval Lando Norris, a brzdil tým Sergia Péreza. Mexičan až v desiatom kole predbehol jasne pomalší McLaren. Vtedy však už na vedúcu dvojicu strácal viac ako dvanásť, resp. desať sekúnd. Valtteri Bottas si s Norrisom poradil v nasledujúcom kole, podobne ako pri Pérezovi sa Norris veľmi nebránil; vedel, že v týchto pretekoch nebude bojovať s Red Bullom a ani Mercedesom.

George Russell zamieril do boxov z ôsmej priečky na konci 25. kola a po nej mu zostali len oči pre plač. Zastávka trvala podľa grafiky 18,3 sekundy; na jeho monoposte zrejme klesol pneumatický tlak, ktorý bolo treba navýšiť. Akoby toho nebolo dosť, Brit zamieril do boxov opäť v ďalšom kole, mechanici zas navyšovali tlak. Po polovici pretekov odstúpil.

Pitstopy pilotov na čele rozbehol v 26. kole Sergio Pérez, ktorý z najlepšej štvorky ako jediný odštartoval na mäkkej zmesi. Mechanici to však nezvládli a 4,8-sekundová zastávka ho odsunula až za Valtteriho Bottasa, ktorý zaváhanie šikovne využil.

Na čele sa až do cieľa poradie nezmenilo; Max Verstappen si dlho udržiaval aspoň štvorsekundový náskok na Lewisa Hamiltona a keď Brit dostal od svojho tímu pokyn, aby začal na Holanďana tlačiť, ten okamžite zareagoval lepším kolom. Ku koncu pretekov sa tento náskok vyšplhal až ku dvadsiatim sekundám.

Sergio Pérez sa pred Valtteriho Bottasa nedokázal dostať, a tak Red Bull rozhodol, že šestnásť kôl pred koncom prezuje na stredne tvrdú zmes. Spočiatku z Bottasovho náskoku sťahoval aj dve sekundy na kolo, no s postupom času sa Pérezova výhoda zmenšovala; aj on sa dostal do premávky a musel predbiehať o kolo pomalších jazdcov. V cieli na Bottasa nestratil ani sekundu, no predbehnúť už Fína nestihol.

Strategicky dobre to zvládlo Ferrari v prípade Carlosa Sainza, ktorý zostal na mediumkách zo štartu najdlhšie zo všetkých — spolu s Danielom Ricciardom. Na rozdiel od Ricciarda sa však aj po zastávke vrátil na šiestu priečku, Austrálčan spadol hlboko do poľa porazených.

Nuž a rýchlosť nechýbala ani Charlesovi Leclercovi. Po neplánovanej zastávke v úvode sa Monačan pustil do práce a začal sa prehrýzať štartovým poľom. Z úplného chvosta sa prepracoval až za Sainza, ktorý zastavil len raz.

Na pódiu sme tak mali Maxa Verstappena, Lewis Hamiltona a Valtteriho Bottasa, štvrté miesto získal Sergio Pérez. Táto štvorica ako jediná odjazdila plných 71 kôl.

Piatu priečku si vybojoval Lando Norris, ktorý až na úvodné mikrosúboje s Bottasom a Pérezom pôsobil nevýrazne. Ani nemal čím zaujať, keďže celé preteky odjazdil osamotený.

Za Norrisom sa zoradila dvojica Ferrari s Carlosom Sainzom na čele. Charles Leclerc berie siedme miesto pred Lancom Strollom, Fernandom Alonsom a Júkim Cunodom.

Mick Schumacher opäť raz porazil Nikitu Mazepina. Hoci v úvode prebrzdil a v štvrtej zákrute Rusa pustil pred seba, neskôr sa dostal jasne pred svojho kolegu. V cieli mal 40-sekundový náskok.

https://pbs.twimg.com/media/E45W1HLXIAo0B8D?format=jpg&name=medium
https://pbs.twimg.com/media/E45XQ82WEAEzs8c?format=jpg&name=medium

Súvisiace články