logo F1online.sk

Norris po najlepšej kvalifikácii sezóny na pódium nemyslí

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl26. 6. 2021

Lando Norris v piatok označil kvalifikáciu za tohtoročnú slabinu McLarenu. Dnes mu to konečne vyšlo a naplno využil potenciál svojho auta v jazde na jedno kolo. Do pretekov odštartuje z fantastického tretieho miesta!

Lando v kvalifikácii skončil štvrtý, vďaka penalizácii pre Valtteriho Bottasa sa však posunie na tretie miesto. Pred sebou bude mať Lewisa Hamiltona a Maxa Verstappena, pričom obaja sa kvalifikovali na strednej zmesi. Lando vyštartuje na mäkkých pneumatikách, ktoré mu môžu dať v prvých zákrutách výraznú výhodu. Toto všetko samozrejme bude platiť, ak bude sucho…

„Dnes to bola veľká zábava. Auto bolo dobré. Rakúsko je jedna z najlepších tratí na kvalifikáciu, pretože je na nej veľa rýchlych, pekných zákrut, v ktorých cítite rýchlosť. Ešte stále lapám po dychu,“ hovoril Lando Norris pre Sky Sports bezprostredne po kvalifikácii.

Štvrtý muž jazdeckého šampionátu bol v celej kvalifikácii rýchly. Vďaka výbornému prvému pokusu z Q1 si ušetril jednu sadu mäkkých pneumatík. S prehľadom postúpil z Q2 a v Q3 bol po prvých pokusoch tretí. Možno mohol preskočiť tretieho Bottasa aj bez penalizácie pre Fína, pretože vo svojom poslednom pokuse netrafil ideálne prvú zákrutu. Ale na „keby“ sa v tomto športe nehrá.

„Zo štvrtého miesta v kvalifikácii a z tretieho na štarte som prekvapený, no zároveň sa veľmi teším. Cítil som sebadôveru, od začiatku som na to mohol tlačiť. Už prvé kolo v Q1 bolo veľmi rýchle, čo mi pomohlo. Tretie miesto je pekné, rovnako aj to, že sme dve a pol desatiny od pole position. Dnešok priniesol veľa pozitív, ale preteky sú až zajtra, a až v nedeľu sa rozdávajú body. Na to musíme myslieť.“

Je zaujímavé, že Lando Norris na Red Bull Ringu ani raz neštartoval do pretekov z pozície, ktorú si vyjazdil v kvalifikácii. V roku 2019 sa posunul zo šiesteho miesta na piate, pretože Kevin Magnussen menil prevodovku. Pred rokom sa na úvodnom podujatí sezóny tiež kvalifikoval štvrtý, no štartoval tretí, pretože druhý Lewis Hamilton dostal penalizáciu za nespomalenie pod žltými vlajkami. A napokon, pri mokrej kvalifikácii na VC Štajerska obsadil šiestu priečku, no keďže v tréningu predbiehal pri žltej vlajke, odštartoval po penalizácii deviaty.

Nezabúdajme, že Lando práve v Rakúsku získal pred rokom svoje premiérové pódium v F1. „Bolo by pekné získať ďalšie pódium. Avšak vieme, že oba Red Bully a oba Mercedesy sú oveľa rýchlejšie než my. Možno sa to tak neprejavilo dnes, ale určite sa to prejaví zajtra. Majú lepšie monoposty,“ hovorí rodák z Bristolu.

McLaren mal zatiaľ zlé soboty a dobré nedele, takže je dôležité dnes „neuletieť“ a myslieť na to, kedy sa rozdávajú body. „Môžeme získať veľmi dobré body, podobne ako pred rokom. Môžeme tam byť od začiatku. Ak prídu výjazdy safety caru, alebo budú jazdci robiť chyby či dostanú penalizácie, musíme byť pripravení využiť akúkoľvek príležitosť,“ doplnil Norris.

Šéf tímu Andreas Seidl mal zmiešané pocity. „Tretie miesto predstavuje našu najlepšiu štartovú pozíciu v tejto sezóne. Lando doslova lietal. Bolo skvelé vidieť, aký malo naše auto výkon na jedno kolo. Samozrejme, Daniel aj my sme sklamaní, že sme sa nedostali vyššie než na trinástu priečku. Budeme to analyzovať a resetujeme sa na nedeľu, keď bude jasným cieľom dostať sa späť na body. Cieľ je jasný – bodovať v bitke o Pohár konštruktérov.“