logo F1online.sk

Suverénny Verstappen ovládol kvalifikáciu v Štajersku

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala26. 6. 2021

Obrovská pohoda v Red Bulle, ktorú sme videli celý piatok a ešte aj v sobotňajšom treťom tréningu, sa ukázala ako opodstatnená. Max Verstappen získal štajerskú pole position suverénnym spôsobom, keď by mu v Q3 obe kolá, ktoré zajazdil, stačili na zisk kvalifikačného víťazstva. Ako jediný sa dostal pod hranicu 64 sekúnd.

Druhé miesto získal Valtteri Bottas, ktorého kvalifikácia neprebehla celkom hladko; v štvrtej zákrute ho zablokoval Júki Cunoda, za čo sa má po kvalifikácii dostaviť ku komisárom. V úplne poslednom kole sa však dokázal zlepšiť a získal druhú priečku.

V nedeľu však kvôli trestu za nebezpečný manéver z piatka príde o tri pozície, spadne teda až na piate miesto. Mercedes teda nebude mať strategickú výhodu, ktorú by mohol využiť, ak by obaja jeho piloti štartovali hneď za Verstappenom.

Na treťom mieste registrujeme Lewisa Hamiltona. Brit mal na Q3 pripravené dokonca tri mäkké sady, mal teda o jeden pokus viac ako ostatní, no ani to mu nepomohlo. Posledný pokus nezvládol, spravil chybu a v závere kola dokonca vyšiel z trate. Tímu sa ospravedlnil, no bolo jasné, že na Verstappena dnes Mercedes nemal nárok.

Z trestu Valtteriho Bottasa vyťaží aj štvrtý Lando Norris, ktorý opäť ukázal, že v McLarene je tým spokojnejším pilotom. Počas celej kvalifikácie sa pohyboval na popredných priečkach, zatiaľ čo Daniel Ricciardo mal v Q1 problém dokonca postúpiť do druhej časti, podarilo sa mu to len z pätnásteho miesta o 0,033 sekundy. V Q2 sa mu nedarilo oveľa viac; Norris v prostrednej časti obsadil druhú priečku, Ricciardo trinástu.

Sergio Pérez v kvalifikácii opäť nestíhal na svojho kolegu, no v nedeľu môže opäť výrazne prispieť k tomu, že Red Bull uzavrie tento víkend ako víťazný tím; pred sebou bude mať len Landa Norrisa a Lewisa Hamiltona. A, samozrejme, svojho kolegu.

Do Q3 sa tentoraz dostali oba monoposty AlphaTauri, Pierre Gasly skončil šiesty, Júki Cunoda obsadil ôsme miesto. Stále je však v hre trest pre Cunodu pre spomínané zablokovanie Valtteriho Bottasa.

Siedme miesto drží Charles Leclerc, ktorého kolega ani nepostúpil z Q2, deviaty skončil Fernando Alonso a desiaty Lance Stroll. Do Q3 sa takmer prebojoval aj George Russell, no napokon mu chýbalo 0,008 sekundy.

https://pbs.twimg.com/media/E40HmMmWEAcw_FB?format=jpg&name=medium

Súvisiace články