logo F1online.sk

Vasseur: Reverzná stratégia sa nám nevyplatila

Frédéric Vasseur
© Alfa Romeo
Mirec Somoši
Mirec Somoši24. 6. 2021

Frédéric Vasseur pripustil, že reverzná stratégia v podaní monopostov Alfa Romeo nebola najlepším riešením a aj preto na Veľkej cene Francúzska tento tím nebodoval.

V Monaku a Azerbajdžane si Antonio Giovinazzi a Kimi Räikkönen otvorili svoje bodové účty, keď sa im podarilo získať aspoň jeden bod za umiestnenie na desiatej pozícii. Piloti tímu Alfa Romeo sa však počas Veľkej ceny Francúzska trápili, Giovinazzi skončil na pätnástom mieste a Räikkönen dokončil preteky na sedemnástej pozícii.

Je však potrebné poznamenať, že zatiaľ čo sa väčšina tímov rozhodla pre stratégiu začať na stredne tvrdej zmesi pneumatík a neskôr prezuť na najtvrdšiu zmes, obaja piloti tímu Alfa Romeo išli reverznou stratégiou. Šéf tímu Frédéric Vasseur priznal, že toto strategické rozhodnutie nebolo správne.

„Po dvoch pretekoch na bodoch a sľubných kvalifikáciách to bolo pre náš tím pomerne náročné popoludnie,“ uviedol Vasseur. „Po štarte sme dosiahli určitý pokrok, ale bohužiaľ, naša voľba reverznej stratégie sa nám nevyplatila. Štartovali sme na najtvrdších pneumatikách, ale dostali sme sa do hustej premávky a to nás stálo dosť veľa času.“

„V druhej časti pretekov sme neboli schopní maximalizovať potenciál stredne tvrdých pneumatík, pretože sme sa museli vyrovnať so všetkými modrými vlajkami, takže sme skutočne nemohli nič vynahradiť. Z toho sa samozrejme poučíme a na podujatia v Rakúsku sa vrátime silnejší,“ dodal šéf tímu Alfa Romeo.

Kimi Räikkönen sa zhodol s mnohými jazdcami, že pneumatiky degradovali oveľa viac ako sa očakávalo a uviedol, že prudký vietor počas pretekov vytvoril ďalší neočakávaný faktor. „Bolo prekvapujúce, ako náročné to bolo s pneumatikami, ako veľmi sa drobili,“ povedal majster sveta z roku 2007. „Snažil som sa starať o pneumatiky a dúfal som, že na konci pretekov niečo urobím, ale nedalo sa. V niektorých zákrutách sa zmenil vietor, potom boli tieto zákruty dosť zložité a auto bolo v pretekoch nedotáčavé – bolo to úplne odlišné od ostatných častí víkendu,“ dodal Räikkönen.

Aj napriek tomu, že Antonio Giovinazzi si počínal o niečo lepšie ako jeho tímový kolega Räikkönen, Talian vedel, že bodový zápis neprichádza do úvahy. „Dnes sme nemali tempo a myslím si, že bolo nemožné skončiť v najlepšej desiatke. Musíme sa zamerať na analýzu a pokúsiť sa byť silnejší na Red Bull Ringu,“ zhodnotil 27-ročný pretekár.

Súvisiace články