logo F1online.sk

Mercedesy porazené. Francúzsku drámu do posledného kola vyhral Max Verstappen!

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala20. 6. 2021

Víťazom Veľkej ceny Francúzska v bašte Mercedesu, na okruhu Paula Ricarda, sa premiérovo stáva Max Verstappen! Po neskutočnom súboji s Mercedesmi, ktorý sa ťahal takmer až do posledného kola, tak zaslúžene zveľaďuje svoj náskok na čele šampionátu a dokonca si pripisuje aj bod za najrýchlejšie kolo!

Napätie sprevádzalo takmer celý priebeh dnešnej veľkej ceny, ktorá vyvrcholila, ako sa na túto napínavú sezónu patrí. Poďme však pekne po poriadku.

Max Verstappen po štarte z prvej priečky vyštartoval síce uspokojivo, ale pri prejazde prvou zákrutou na moment stratil kontrolu nad svojím autom a musel vyjsť mimo trať. Okrem toho, že tým prepustil líderskú pozíciu Lewisovi Hamiltonovi, dokonca hrozilo, že dostane trest za to, že sa za prvou zákrutou nevrátil na trať pomedzi tabule so šípkami.

Na Holanďanovo šťastie komisári oznámili, že Verstappenov výjazd mimo trať nebude treba vyšetrovať. Pilot Red Bullu totižto vyšiel mimo trať až za prvou zákrutou a teda nemusel dodržať inštrukcie riaditeľa pretekov.

Verstappen sa následne dlho držal tesne za Hamiltonom, no po pár kolách začal výraznejšie strácať. Nemohol však zvoľniť, pretože hneď za sebou mal Valtteriho Bottasa. Sergio Pérez si udržiaval konštantný 4,5-sekundový odstup od Fína.

Prituhovať začalo potom, čo Mercedes povolal do boxov Valtteriho Bottasa a pokúsil sa ho tak dostať pred Verstappena. Red Bull reagoval a aj vďaka dobrej zastávke udržal Holanďana vpredu. Začalo sa však ukazovať, že undercut je oveľa výhodnejší, ako naznačovali predpretekové výpočty. Hamilton preto takisto zamieril do boxov, no už to nestačilo. Verstappen si vzal líderskú pozíciu späť!

Verstappen mal pred sebou veľmi ťažkú úlohu: Udržať za sebou dotierajúcich Hamiltona s Bottasom až do konca pretekov. “Toto nemôžeme udržať až do konca,” vyhlásil vo vysielačke. Vzápätí si aj Valtteri Bottas vypýtal “plán B”, a vo vysielačke oznámil, že ak na to bude tlačiť čo i len o trochu viac, tak do cieľa nedôjde.

Red Bull si zrejme spomenul na Španielsko a zariskoval, keď Verstappenovi prikázal prezuť. Na novej stredne tvrdej zmesi spadol na štvrtú priečku až za Péreza, no s čerstvými gumami jazdil v niektorých momentoch až o dve sekundy na kolo rýchlejšie ako Hamilton s Bottasom. Pérez Holanďanovi pri predbiehaní nerobil žiadne problémy a vo vysielačke zvolal: “Poďme na nich spoločne!”

Verstappen riešiac problémy s vysielačkou — ktorá ideálne nefungovala ani v prípade Lewisa Hamiltona — a sťahujúc Valtteriho Bottasa sa začal pripravovať na útok. Ten konečne prišiel v 44. kole za šikanou na rovinke Mistral a bol úspešný. Verstappenovi zostávalo stiahnuť päť sekúnd na Hamiltona v priebehu desiatich kôl, a ešte Brita predbehnúť.

Najskôr sa zdalo, že to už bude nad jeho sily. Z päťsekundovej straty nič neubúdalo. Až v úplne posledných kolách Verstappen zaradil vyšší prevodový stupeň, dotiahol sa na Hamiltona a v 52. kole si s ním dokonca i poradil a stal sa víťazom VC Francúzska 2021!

Sergio Pérez sa dostal na pódium v 49. kole, keď predbehol trápiaceho sa Valtteriho Bottasa. Ten vo vysielačke nadával, že ho tím opäť raz nepočúval, keď mu hovoril, že toto budú dvojzastávkové preteky. Mercedes, azda poučený problémami z Monaka, sa ani len nepokúsil o najrýchlejšie kolo pretekov.

McLareny oslavujú! Tím z Wokingu sa najskôr vyznamenal stratégiou Daniel Ricciarda, ktorý vďaka undercutu po 16. kole predstihol nielen Gaslyho, ale aj Carlosa Sainza. Lando Norris zostal na trati oveľa dlhšie a začal o svojej stratégii pochybovať. Tá sa však napokon neukázala ako chybná; Norris sa síce po zastávke vrátil na trať štrnásty, no rýchlo sa dostal vpred, dokonca pred Ricciarda.

Dvojica napokon ukoristila body za piate a šieste miesto. Radosť bude o to väčšia, že úhlavný súper McLarenu v Pohári konštruktérov Ferrari nezískal ani jeden jediný bod. Ferrari úplne prepadlo, keď Charles Leclerc musel prejsť na dvojzastávkovú stratégiu a Carlosovi Sainzovi ušli body o jednu priečku. Pre Scuderiu tak dnes len jedenáste a šestnáste miesto…

Pierre Gasly dnes jazdil síce trochu nenápadne, no o to lepšie! Vyzretou jazdou sa dostal na siedme miesto pred Fernanda Alonsa a dvojicu Aston Martinov Sebastiana Vettela a Lanca Strolla. Zelený tím opäť raz trafil stratégiu vynikajúco, keď Sebastian Vettel potiahol najdlhší prvý stint.

Do cieľa nám dnes dorazilo všetkých 20 jazdcov!

https://pbs.twimg.com/media/E4VWNdzWQAA26Kz?format=jpg&name=medium