logo F1online.sk

Podľa Doornbosa už Bottas o svojom konci vie. Schumacher nechápe jeho kritiku smerom k tímu

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 6. 2021

Valtteri Bottas trávi v Mercedese svoju piatu sezónu. Každoročne sa pritom špekulovalo, či v tíme zostane aj ďalšiu sezónu. Dá sa však povedať, že ešte nikdy predtým sa o jeho konci nehovorilo tak nahlas, ako je tomu v tomto roku. Tím okolo Tota Wolffa sa dostal do situácie, kedy je každý bod cenný a každá chyba drahá. Skutočnosť, že Bottas nedokáže „kradnúť“ dôležité body súperom pritom nemusí byť tou najdôležitejšou.

Zdá sa totiž, že Valtteri už odmieta tichučko šúchať nohami a byť poslušný. V tejto sezóne je jeho rétorika a komunikácia s tímom o poznanie agresívnejšia. Prišla pritom presne v dobe, keď sa Mercedes potrebuje zomknúť a ťahať za jeden koniec povrazu. Naposledy svojmu tímu vo vysielačke vulgárne vynadal a skritizoval zvolenú stratégiu.

„Prečo to nepovedal skôr?“ čuduje sa bývalý pilot, dnes expert holandskej televízie Robert Doornbos. „Mal im to povedať niekedy v polovici pretekov a nie v čase, keď už bolo neskoro. Zdá sa, že nemá v tíme takú pozíciu, aby ho prinútil konať.“

„Prečo nežiadal o výmenu pneumatík v záverečnej fáze pretekov, aby mohol útočiť na najrýchlejšie kolo? Pre mňa to je zvláštne rozhodnutie. Podľa môjho názoru už dávno vie, že v tíme nezostane aj v budúcej sezóne. Možno preto sme svedkami takýchto problémov v komunikácii. Skutočne to nevyzerá tak, že v tíme vládne dobrá atmosféra,“ povedal Doornbos.

Ďalší bývalý pilot a dnes komentátor, Ralf Schumacher, takisto nevidí v Bottasových výkonoch mnoho pozitív. V piatok a sobotu ukázal nejaké záblesky rýchlosti, no tie sa akoby lusknutím prsta vytratili v momente, keď išlo do tuhého.

„Toto je pre Mercedes nová situácia, pretože v posledných rokoch nečelili reálnej konkurencii zvonka. V takom prípade je každá chyba veľký problém. Videli sme, akú dôležitú rolu zohral Sergio Pérez v stratégii Maxa Verstappena. V prípade Bottasa a Mercedesu sme nič také nevideli,“ povedal Schumacher.

Objavili sa dokonca špekulácie, že Bottas by si mohol vymeniť miesto s Georgeom Russellom už v priebehu tejto sezóny. To sa však podľa Schumachera nestane. „Ak bude Bottasova výkonnosť na takej úrovni ako tento víkend alebo v Monaku, potom to na jazdeckú výmenu v priebehu sezóny nevidím. Ak by sa však prepadol ešte hlbšie, tak by to za zváženie stálo.“

„S jeho tohtoročnými výkonmi by som si určite nedovolil kritizovať svoj tím cez vysielačku, ale možnože za tým je nejaký dôvod.“

„Zrejme vie, že tou svojou kritikou zašiel priďaleko a snaží sa len zlepšiť svoj imidž v očiach ostatných tímov. Skutočne si to neviem vysvetliť nijakým iným spôsobom,“ dodal Schumacher.

Súvisiace články