logo F1online.sk

Norrisovu kvalifikáciu ovplyvnil nečakaný problém

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl19. 6. 2021

V závere Q2 sme boli svedkami neobvyklej situácie. Lando Norris bol siedmy len s tesným náskokom od zostupovej zóny, v závere výjazdového kola ho však jeho inžinier Will Joseph povolal do boxov s tým, že dôvod mu vysvetlí neskôr.

Norris teda už v Q2 nemohol zlepšiť svoj čas, aj napriek tomu si udržal siedme miesto a postúpil do Q3. McLaren hneď následne potvrdil, že jeho monopost je v poriadku.

Dôvod, prečo musel Norris tak rýchlo zájsť do boxov, zostával zahalený rúškom tajomstva. Čiastočné vysvetlenie prišlo po kvalifikácii.

„Mali sme problém s načerpaním paliva pre Landov posledný pokus v Q2. Preto sme sa tohto pokusu museli vzdať, aby sme si boli istí, že auto privezieme späť do boxov,“ povedal šéf McLarenu Andreas Seidl.

Pre Norrisa to mohlo mať zásadný dopad – ak by napríklad kvôli nedostatku paliva zastavil na trati a nedostal sa vlastnými silami do boxov, nemohol by už v kvalifikácii pokračovať. Voľba tímu teda bola jasná.

V každom prípade, je to pomerne neobvyklý problém. Môžeme sa domnievať, že Norris skrátka dostal príliš málo paliva, ktoré by mu nestačilo na výjazdové kolo, rýchle kolo a dojazdové kolo. „Detailne analyzujeme, čo sa vlastne skutočne stalo, aby sa to už v budúcnosti neopakovalo. Našťastie, Landove prvé kolo z Q2 stačilo na postup do Q3, čiže tento problém tak významne neovplyvnil našu kvalifikáciu. Musíme to však vyriešiť, aby sme sa takýmto veciam vyhli,“ pokračoval Andreas Seidl.

Lando Norris po kvalifikácii vtipkoval, že McLaren si možno myslel, že si trúfa na prvé miesto, a nechcel vyzerať tak dobre, preto ho stiahol do boxov. Bol prekvapený, že aj napriek tejto poruche postúpil do Q3. „Trať sa v závere Q2 rozhodne o niečo zlepšila. Moje prvé kolo však bolo dostatočne dobré, takže to, že som nestihol druhý pokus, ma až tak neovplyvnilo,“ vyhlásil Lando Norris, ktorý do pretekov odštartuje ôsmy.

„Bola to ťažká kvalifikácia, neprebehla hladko, urobil som niekoľko chýb. Myslím si, že ôsme miesto je asi najlepším, čo sme si dnes mohli priať, no nie je to pozícia, po ktorej sme túžili. Chcel som viac, no nemal som rýchlosť. V poslednom kole v Q3 som možno mohol byť o desatinu či dve rýchlejší, no zrejme by mi to neprinieslo žiadnu pozíciu k dobru. Dnes sme jednoducho neboli dostatočne rýchli, aby sme bojovali s autami pred nami. Verím, že v nedeľu to bude lepšie a budeme silnejší. Stále máme šancu získať nejaké body,“ uzavrel Norris.