logo F1online.sk

Wolff: Mať menej prítlaku, sme na tom ešte horšie

Toto Wolff a James Vowles
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2021

Red Bull v piatok testoval dve verzie zadného krídla, aby sa napokon rozhodol pre tú, ktorá jazdcom ponúkala menej prítlaku, no zato na rovinkách lepšiu rýchlosť. Ukázalo sa to ako skvelé rozhodnutie, ktoré Verstappena doviedlo k pole position. Nico Rosberg pred kvalifikáciou radil Mercedesu, aby postupoval rovnako, no podľa Tota Wolffa by to tentoraz jeho pilotom nepomohlo.

Nico Rosberg to vysvetlil nasledovne: “Ak uberiete z prítlaku, tak cez zákruty idete pomalšie a prednými pneumatikami prúdi menej energie, tie sa menej zohrievajú, no môže vám to umožniť udržať si ešte celkom dobrú rýchlosť. Na rovinke však získate toľko času, že na jedno kolo toto môže byť lepšie riešenie.”

V prípade Red Bullu to fungovalo tak, ako majster sveta z roku 2016 predpovedal. V prvom sektore síce na súperov z Brackley niečo strácal, no v ostatných dvoch už len získaval. Wolff uznal, že červení býci mali výhodu aj vďaka lepšej maximálke a jemnejšiemu prístupu k pneumatikám, no nemyslí si, že jeho tímu by to pomohlo. Mercedesu podľa neho robilo problémy niečo iné; pneumatiky sa tentoraz nezohrievali dostatočne.

“Neviem, či to u nás nie je presne naopak,” zamyslel sa Wolff. “V Q1 a v Q2 platilo, že v tom druhom pokuse, teda v treťom kole dokázal byť Lewis oveľa rýchlejší. Samozrejme, ide tu aj o to, ako ich zohriať vo výjazdovom kole, ale je tu nejaká zvláštnosť.”

“Podľa toho, čo nám hovoria simulácie, veríme, že to bola pomalšia alternatíva,” pokračoval na margo verzie, ktorá by generovala menej prítlaku. “Vidíme, že na rovinkách boli rýchli. Ak by sme my nasadili krídlo na menej prítlaku, v zákrutách by sme strácali oveľa viac. Je dosť ťažké nájsť ten balans.”

Problémy Mercedesu v kvalifikácii boli jasné; monopostu W11 proste chýbala rýchlosť, tvrdí šéf strieborných šípov. “Toto je pre nás ťažký víkend, pretože nám chýba rýchlosť. Taká je pravda. Vyzeralo to oveľa horšie, než ako to napokon skončilo. Potrebujeme získať všade. Pozeráme sa na každú jednu oblasť, aby sme sa zlepšili.”