logo F1online.sk

Mercedesy nenašli recept na Verstappena, ktorý má francúzsku pole position

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2021

Hoci sa bojovalo na všetkých frontoch a Mercedesu sa podarilo presadiť zákaz flexibilných zadných krídel, Red Bullu to, zdá sa, veľmi neuškodilo. Max Verstappen v sobotu ukázal, že červeným býkom dych určite nedochádza, keď si vybojoval francúzsku pole position s náskokom 0,258 sekundy pred Lewisom Hamiltonom.

Mercedes si po neuspokojivom treťom tréningu vyhrnul rukávy a pustil sa do práce. Výsledkom boli zmeny v nastaveniach monopostu na poslednú chvíľu, ktorými inžinieri trafili klinec po hlavičke. Strieborné šípy v kvalifikácii ožili a už nestrácali tak veľa ako v sobotu ráno.

Vo finále to však nestačilo. Max Verstappen vytiahol kolo, ktorému sa nik nedokázal vyrovnať. Mercedes bol síce rýchlejší v prvom sektore, no Verstappen v ňom stratil len pár stotiniek sekundy. Zato vďaka lepšej práci s pneumatikami výrazne získaval v druhom a treťom sektore, čo napokon s prehľadom stačilo na pole position. Hamilton s Bottasom tak obsadili len druhé a tretie miesto.

Sergio Pérez sa po nevýraznom piatku a podobne nevýraznom treťom tréningu do toho pomaly dostával, no nakoniec nemal takú rýchlosť ako Mercedesy. Na svojho kolegu stratil takmer polovicu sekundy a obsadil štvrté miesto.

Carlos Sainz sa v kvalifikácii jednoznačne cítil lepšie ako jeho kolega Charles Leclerc, ktorý sa aj v Q3 sťažoval na to, že jeho predné pneumatiky sa nedokážu zahryznúť do asfaltu. Z pohľadu Ferrari to napriek celkom dobrému výsledku nebola ľahká kvalifikácia. Už v jej úvode museli Sainz s Leclercom bojovať s premávkou, v Q2 zas Leclerc o postup do elitnej desiatky.

Pierre Gasly obsadil šiestu priečku. V AlphaTauri budú mať opäť rozpačité pocity, keďže Júki Cunoda, ktorý bol stavaný do pozície jednej z najväčších hviezd programu Red Bullu, kvalifikáciu opäť nezvládol a už v prvej ostrej zákrute dostal šmyk a trafil bariéru. Na trati sa objavila červená vlajka a Cunoda odstúpil; prvý prevodový stupeň sa mu už nepodarilo zaradiť.

Oba McLareny sa prebojovali do Q3, no ôsme a desiate miesto zrejme tím z Wokingu nepotešia. Okruh Paula Ricarda mal britskej stajni vyhovovať viac ako Ferrari, ktoré sa po dvoch mestských okruhoch malo vrátiť späť do reality. Medzi McLareny sa vtesnal Fernando Alonso.

Do Q3 nepostúpil Esteban Ocon pred Sebastianom Vettelom a Antoniom Giovinazzim. George Russell a Mick Schumacher sa obaja prebojovali do Q2. Russell najskôr hromžil na červenú vlajku, ktorú v závere prvej časti spôsobil Mick Schumacher, no vydýchol si, keď zistil, že postúpil. Schumacher by bez nehody do Q2 takmer určite nepostúpil.

Smoliarom dňa je devätnásty Lance Stroll. Kanaďan prišiel o svoje prvé rýchle kolo, keď prekročil bielu čiaru v šiestej zákrute, a druhý pokus kvôli červenej vlajke v závere Q1 nemohol dokončiť.

https://pbs.twimg.com/media/E4QHo-tWUAYN18D?format=jpg&name=medium